Tobias Karlssons sista match blir manifestation i regnbågens färger
Publicerad 2019-07-31
Han har stått stadig för sitt lag, för sitt land och för sin åsikt.
För Tobias Karlsson är kampen för alla människors lika värde en självklarhet värd att kämpa för.
Därför väljer han att avsluta sin karriär i en manifestation för regnbågens färger.
– Det ska vara ett utropstecken. Det har varit en enormt viktig del av min karriär och det är av stor vikt att det inte glöms bort bara för att jag inte är kvar, säger handbollsspelaren.
– Det är ett arbete som måste fortgå och idrotten behöver ta sitt ansvar.
Efter 180 landskamper och 12 säsonger i världens tuffaste handbollsliga lämnar Tobias Karlsson mittförsvaret, men det avtryck han lämnar i idrottsvärlden är så mycket större än ett OS-silver, en seger i Champions League och två tyska mästartitlar.
Under den senare delen av sin karriär har han arbetat hårt för människors lika värde, oavsett sexuell läggning, religion, kultur, etnisk härkomst eller bakgrund. Ett arbete som fick stora konsekvenser när han förbjöds använda den regnbågsfärgade kaptensbindeln under EM i Polen 2016 och som fått stor uppmärksamhet i Tyskland där hans Flensburg färgade hela arenan i regnbågens färger under en Bundesligamatch i fjol. Över 6000 personer hjälptes åt att bilda ett gigantiskt tifo över samtliga läktarsektioner.
Avskedsmatchen - en markering
När han nästa vecka tar emot handbollstjärnor från hela Europa för att avsluta sin karriär går avskedsmatchen i regnbågens tecken. Symbolen kommer att användas på de specialbeställda tröjorna som hans stjärnlag bär och tillsammans med SG Flensburg-Handewitt har han tagit fram en ny hashtagg #ohne grenzen (utan gränser) som klubben tar med sig in i framtiden.
– Arbetet för alla människors lika värde har varit en viktig del av min karriär, det sitter som en stämpel i nacken och det är naturligt att det får ta en stor del i min sista match, säger Tobias Karlsson som spelade 10 år i SG.
– Det är kanon att även Albin Ekdal tar upp det här arbetet, det är bra för fotbollen, för idrotten och jag tror att han kan åstadkomma väldigt mycket bra saker genom sitt engagemang.
Våga visa att alla är välkomna
Fotbollsspelaren Albin Ekdal, som under sommaren även varit kapten i landslaget, tar i Aftonbladet ställning för att för att alla ska kunna älska vem de vill och för att alla människor har lika värde. Det är samma uppmaning som Tobias Karlsson förespråkar och som för honom är värd att kämpa för varje dag, året om.
– Det är lite märkligt, men jag har aldrig spelat med någon som varit homosexuell och inte heller mot någon som varit öppet homosexuell. Det är klart att det finns homosexualitet även inom herrhandbollen och jag tycker att det är jätteviktigt att vi som inte är homosexuella visar att vi inte ser det som konstigt. Även om det lär ta tid att flytta gränserna så kanske det kan göra det lite enklare för någon som känner att den vill komma ut, säger den förre svenske landslagskaptenen i handboll.
– Det är allas vårt ansvar, det är ditt och mitt. Alla ska vara välkomna till idrotten. Gemensamt ska vi skapa en miljö där var och en kan vara sig själv. Det är tragiskt om det finns personer som vill berätta vem de är och vem de älskar, men låter bli för att de inte vågar.
Hur ska den acceptansen skapas?
– En stor del av förändringen måste vi som inte själva nödvändigtvis ser oss som HBTQ driva, vi måste visa att alla är accepterade och det är någonting som vi inte kan göra tillräckligt ofta. Var och en av oss har ansvar och kan göra det på sin egen plattform, stort eller litet och på olika sätt. Men var och en kan tänka på det i sitt sätt att vara mot andra medmänniskor och sitt sätt att uttrycka sig. För mig har allas lika värde, oavsett sexualitet, härkomst eller religion varit en självklarhet . Det ska vara självklart att acceptera alla inom idrotten och möta varandra med respekt, på planen, i omklädningsrummet och utanför, men ju äldre jag har blivit ju mer tydligt har det blivit att det inte är så. När jag Inte fick ha den regnbågsfärgade kaptensbindeln under EM i Polen 2016 och mötte en rejäl åsiktsstorm insåg jag att vi inte har kommit så långt som vi hade trott. För mig är det en viktig fråga och försöker arbeta efter en regel. Vi är alla människor av lika värde. Punkt.
Vad betyder regnbågssymbolen för dig?
– För mig personligen är det en symbol som omfattar så mycket mer än HBTQ, den omfattar även jämställdhet, respekt, acceptans. Där samlas självklart alla delar inom HBTQ, men även tolerans mot kultur, religion och bakgrund.
Inom den internationella damhandbollen, precis som damfotbollen, finns det flera spelare som öppet lever i homosexuella relationen. Varför är det däremot så ovanligt inom herrhandbollen?
– Jag vet inte, det är en fruktansvärt svår fråga. Någonstans tror jag att det har att göra med en förlegad och nedärvd machokultur som bidrar till att man kan bli skrämd. Det har med fler saker än homosexualitet att göra, en annan sådan sak är gråten. Som man är det bara tillåtet att gråta om man har vunnit något. Som om det visar på en svaghet.
Kan det vara så att homosexuella killar slutar redan innan de når senioridrotten?
– Det är möjligt. I många lag har det genom åren funnits en viss typ av snack där man skämtar nedsättande om människor och exempelvis om sexualitet. Där måste man inom lagsporterna tänka en gång extra på vilka ord som används, på att det kan finnas de som mår dåligt av det. Det är en kultur som funnits under en lång tid och man kanske inte har varit medveten om att det funnits spelare som tagit illa upp. Den attityden måste ändras och det här är ett arbete som definitivt måste fortsätta.
Tobias Karlsson tystnar en kort stund, tänker efter och fortsätter:
– Det är möjligt att kulturen på damsidan ser annorlunda ut, att det finns en annan acceptans och det kanske är en av anledningarna till att det är fler kvinnor som känner sig trygga i att vara öppna med sin sexualitet. Samtidigt är det viktigt att understryka att det var 20 år sedan jag var i övre tonåren och satt i ett omklädningsrum. Jag hoppas att mycket har förändrats sedan dess, även om det är ett stort arbete kvar. Idrotten ska vara en plats för alla, oavsett sexuelläggning, religion eller bakgrund.
Han står stark och stolt bakom den åsikten.
Därför väljer han också att avsluta sin karriär med en manifestation för alla människors lika värde.
PODD: Från Stonewall Inn till
Stockholm Pride – hela historien
Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.
Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.