Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Baksidan av OS – här är de största problemen i Kina

Uppdaterad 2022-02-18 | Publicerad 2022-02-17

Förtryck, försvinnanden och brott mot mänskligheten.

OS-festen i Peking pågår för fullt med världsrekord, guldjubel och stjärnglans – men det finns en baksida av spelen.

Här är de största problemen i Kina just nu enligt Amnesty.

Förföljelsen av uigurer 

Förföljelsen av uigurer och andra muslimska grupper i Xinjiang har pågått de senaste åren. De diskrimineras, övervakas och sätts i interneringsläger där tortyr är vanligt. Amnesty International anser att förtrycket i Xinjiang är ett brott mot mänskligheten.
– Det är ett enormt förtryck mot den muslimska befolkningen i Xinjiang och i de här lägren. Vem som helst kan hamna i de här lägren för i stort sett vad som helst, till exempel att ha Whatsapp på sin telefon eller ha släkt utomlands. Alla som Amnesty har intervjuat har vittnat om att de utsatts för tortyr, hjärntvätt och total kontroll. Det är en oerhört allvarlig situation, säger Amnestys Kinaexpert Maja Åberg. 

Dödsstraffet

Kina är det land i världen som avrättar flest människor. Tusentals avrättas varje år, men exakt antal är en statshemlighet. Den som avslöjar information om avrättningarna riskerar att hamna i fängelse.

– Eftersom tortyr förekommer i Kina finns risken att oskyldiga människor tvingas "erkänna" brott under tortyr och sedan döms till döden, säger Amnestys Kinaexpert Maja Åberg. 

Utvecklingen i Hongkong 

På kort tid har yttrande- och pressfriheten begränsats kraftigt. Pro-demokratiska politiker, journalister och människorättsförsvarare har fängslats och organisationer tvingats stänga. Nästan inga oberoende media finns kvar i Hongkong efter att den nationella säkerhetslagen infördes i somras på direktiv från Peking. 

– Situationen i Hongkong har försämrats. På otroligt kort tid har yttrande- och pressfriheten monterats ner och den fria pressen existerar knappt längre, säger Amnestys Kinaexpert Maja Åberg. 

Övervakning och bristen på yttrandefrihet 

Myndigheterna i Kina övervakar det som sägs och skrivs i till exempel sociala medier. Dessutom är internet censurerat i Kina och många sociala nätverk som Instagram, Facebook, Twitter och Youtube är blockerade. Även Google och Whatsapp är förbjudet i landet. Den som kritiserar staten riskerar att fängslas och utsättas för tortyr.

– Ett övervakningssamhälle har vuxit fram i hela Kina, men i regionen Xinjiang är det extra hårt. Kameraövervakning med ansiktsigenkänning, avlyssning av mobiltelefoner och checkpoints på gatorna gör att invånarna ständigt bevakas. Ibland flyttar myndighetsrepresentanter in hos människor för att kontrollera att de inte säger eller gör något olämpligt, ens i sina egna hem, säger Amnestys Kinaexpert Maja Åberg. 

Bristen på pressfrihet 

Journalister i hela landet som avslöjar maktmissbruk och människorättskränkningar kan straffas hårt. Medborgarjournalisten och advokaten Zhang Zhan rapporterade om covidutbrottet från Wuhan och har suttit fängslad för detta sedan maj 2020.

– Zhang Zhan dömdes för att ha "startat bråk och skapat problem", en vanlig brottsrubricering i Kina för personer som har framfört kritik. Medborgarjournalister var den främsta, kanske den enda, källan till ocensurerad information om utbrottet av covid-19 i Kina. Zhang Zhan fjättrades till både händer och fötter, dygnet runt, i mer än tre månader, säger Amnestys Kinaexpert Maja Åberg. 

Så fungerar Aftonbladets samarbete med Amnesty kring medaljens baksida:
Aftonbladet vill under 2022 lyfta problematik med sportswashing, mänskliga rättigheter samt press- och yttrandefrihet kopplat till idrottsevenemang för att förklara och berätta vad som händer bortom medaljer och idrottens miljardrullning.
I det arbetet har vi valt att samarbeta med Amnesty. Aftonbladet är i samarbetet oberoende och styr helt själva vad som publiceras och vilken journalistik vi gör.  Vi tar hjälp av Amnesty som sakkunniga och rådgivande i vissa delar av reportageserien för att ge våra läsare en så bra bild som möjligt kring problematiken.