Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Thorén: Känslan av en sensationell framtid

Publicerad 2022-02-11

ZHANGJIAKOU. Om William Poromaa är sänd för att befria tvångströjan kring svensk herrskidåkning har han redan lossat på ärmarna.

21-åringens närvaro under OS ger känslan av en exceptionell nutid och en sensationell framtid.

Det räcker med en blick i backspegeln för att inse att vi upplever en vackert genombrott.

Följ ämnen
Längdskidor

De fyra svenska herrarna som ska representera Sverige i distansloppet över 15 kilometer kommer dagen före start gåendes i OS-byn.

Promenaden dokumenteras och när fotograferandet är slut gör William Poromaa en pose innan han skuttar över ett litet staket.

Totalt avslappnad attityd, energi i benen, behaglig blick ovanför munskyddet.
William Poromaa är på en bra plats i livet. Fysiskt och mentalt.

Landslagets mer rutinerade åkare som Calle Halfvarsson, 32 och Jens Burman, 27, har haft krångel på väg till Kina och låter unge William Poromaa bära favoritskapet.

Det är ett stort ansvar, men ett rimligt förtroende.Generationsskiftet i det svenska herrlaget på distanssidan har efter Marcus Hellner, Johan Olsson, Anders Södergren och Daniel Rickardsson gått trögt.

William Poromaa, som kallas för ”Frälsaren från Fränsta”, har skidåkningen i blodet. Pappa Larry har själv varit OS-åkare och tidigare svensk vallachef och mamma Anette vann brons på VM i Thunder Bay 1995.

William gjorde avtryck på VM i fjol, men blev ett utropstecken i sin OS-premiär med en sjätte plats i söndagens skiathlon.

Framför sig i målfållan fanns åkare som 21-årige William sett till kapacitet inte borde kunna konkurrera med ännu:

Alexander Bolsjunov 25 år, Dennis Spitsov 25, Iivo Niskanen 30, Hans-Christer Holund 32, Pål Goldberg, 32.

”Jag slår många av åkarna som är något år äldre än mig. De som ska prestera nu och är på peaken av karriären och aldrig har åkt fortare än de gör. Det är rätt coolt att vara nära dem när det är mitt första OS, där det egentligen är ”se och lära”, konstaterar William själv.

Han är i början av en lång resa och har i grunden bara tränat riktigt strukturerat i ett par år med Lars Ljung. William Poromaa har inga enorma konditionsvärden men en potential att bygga sin motor. Tekniskt sätt får han redan nu ut en effektiv åkning och taktiskt är han mogen.

Men framförallt upplevs den avspända attityden som en gåva. 

Hans första seniormästerskap ger hopp om att Sverige har en riktigt stor åkare i denna gängliga skidåkarkropp.

Han blev nia i både 15 km och skiathlon på VM som 20-åring.

Han var sexa i sin OS-debut som 21-åring.

Låt oss dra några paralleller för att tänka lite större.
1982 deltog en 20-årig Gunde Svan på sitt första senior-VM, som avgjordes i Oslo. Han fick chansen på 15 km i klassisk stil och slutade på 13:e plats.

Två år senare väntade hans första OS, i Sarajevo. Det blev succé när Svan vann guld, silver och brons individuellt och var siste åkare i stafettlaget som vann guld

Johan Olsson genomförde sitt första VM 2005, tre år efter sitt första världscupslopp. Det slutade med en 46:e plats på 15 km och 21:e plats i skiathlon.

Mångfaldiga mästerskapsmedaljören Johan Olssons genombrott dröjde tills han var 28 år och vann sitt första världscupslopp i Davos.

Marcus Hellner vann OS-guld Whistler 2010. Det var hans första olympiska spel. Hans internationella genombrott kom på hans första senior-VM i Sapporo 2007, då blev det en 8:e plats individuellt och brons i stafett efter en stark sträcka av 21-årige Marcus Hellner.

Alldeles oavsett hur det går i dagens lopp har William Poromaa redan gjort ett avtryck som ger hopp om nutid – och framtid.

Jag är redan frälst.