Uppdaterad 2014-01-14 | Publicerad 2014-01-13

Hämnades Montenegro efter VM-fiaskot 2012

Montenegro chockade Sverige i VM-kvalet sommaren 2012.

I kväll tog det svenska landslaget revansch.

– Det är en viktig seger att ta med sig inför fortsättningen, säger Johan Jakobsson efter 28-21 i EM-premiären.

Sverige fick rejäl revansch på Montenegro efter tunga förlusten 2012 - som innebar att Sverige missade VM året därpå.

Det var inget snack. Sverige visade upp en strålande offensiv när Montenegro enkelt slogs tillbaka med 28-21.

En skön revansch för Sverige, som har haft en tung historia just mot kvällens motståndare. I juni 2012 förlorade det svenska landslaget ett dubbelmöte och missade därmed VM-slutspelet samma år.

Dominant Ekdahl Du Rietz

Sjumålsskytten Kim Ekdahl Du Rietz, som utvecklats till en av landslagets nyckelspelare, dominerade fullständigt när Sverige sprang ifrån med 18-13 i den första halvleken.

– Vi spelar helt sjukt bra anfallsspel. Det var länge sedan det flöt på så här bra, sa skåningen till TV4 i pausen.

Experten Tomas Axnér kunde bara hålla med:

– En helt fantastisk första halvlek, sa Axnér och hyllade Ekdahl Du Rietz.

Vitryssland på onsdag

Mattias Zachrisson och Johan Jakobsson var två andra svenska spelare som övertygade i EM-premiären. Klockan 20.15 på onsdag möter Sverige Vitryssland.

Ett Vitryssland, som tidigare under måndagen förlorade med elva mål (22–33) mot gruppfavoriten Kroatien.