Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

’Jag tänkte: Vad fan är det som händer?’

Publicerad 2013-11-26

Olsson om hjärtproblemet, att vara en gentleman och varför han inte tänker på Bragdguldet

Johan Olsson var orolig att hans snabba hjärtrytm skulle kosta honom karriären. Men nu satsar skidhjälten mot OS-guld – och är favorit till att vinna Bragdguldet.

VM-guldet i femmilen i Val di Fiemme är ett stycke svensk idrottshistoria.

Nio månader tidigare låg Johan Olsson på sjukhus och fick sitt hjärta undersökt.

– Då tänkte jag: ”Vad fan är det som händer?”, säger skidstjärnan.

Det är bara några dagar kvar till världscuppremiären i finska Kuusamo när Johan Olsson och hustrun Anna Olsson slår sig ner på en presskonferens i Stockholm för att lansera boken ”Våga välja eget spår”.

Johan siktar på att starta i Kuusamo på lördag men vet inte säkert eftersom han hämmats av en infektion den senaste tiden.

På presskonferensen vill han inte ta i hand med någon, inte riskera att komma i kontakt med elaka bakterier. Det här blir 33-åringens sista säsong, är tanken, så inget får gå fel.

Noggrannheten har tagit honom dit han är i dag, men hand i hand med noggrannhet kommer också påföljden att han ofta är orolig och nojig. Vanligtvis handlar det bara om en vanlig förkylning.

Värre var det i juni 2012. Då låg skidstjärnan på sjukhus och fick sitt hjärta undersökt.

I boken avslöjar Johan Olsson att han lider takykardi, som innebär för snabb hjärtrytm.

Har varit orolig

Alla experter har gett honom grönt ljus att fortsätta karriären, men Olsson berättar att han varit orolig.

– Jag minns ju första gången hjärtat började slå så där snabbt. Då tänkte jag: ”Vad fan är det som händer?”.

– Jag tror att alla normala människor, oavsett om de ska köra fem mil på skidor eller inte, känner en stor rädsla om hjärtat börjar strula. Själv kan jag dra paralleller till när jag hade en nackskada och gick och väntade på svar från magnetröntgen. Då kunde karriären ha tagit slut om de sagt att jag har diskbrock i nacken. Men då var det mer en bearbetning om att karriären kan ta slut. Hade jag fått negativt besked efter hjärtundersökningen, då hade jag inte ens behövt bearbeta. Då hade det varit pang, boom – lägga av direkt.

Som tur var behövde Johan Olsson inte lägga av.

Nio månader senare bjöd han Sverige på ett klassiskt idrottsögonblick, när han körde hem VM-guldet i femmilen i Val di Fiemme.

Favorit till Bragdguldet

Han räknas nu som favorit till att vinna Bragdguldet som delas ut om en vecka. Det står mellan honom, Henrik Stenson, Zlatan Ibrahimovic och kanske också ­Sarah Sjöström.

Enligt hustrun Anna förtjänar Johan att vinna.

– Absolut. Loppet han gör är verkligen värt ett Bragdguld. Många andra år hade det inte ­varit något snack om saken, men i år är det riktigt tuff konkurrens, säger hon.

Själv tänker han inte på det alls.

– Många tror säkert att jag gör det, men nej… Kanske om jag ­hade varit 23. Nu är jag 33 och kan befria mig från allt snack om resultat och bara ta saker för vad det är.

Olsson är lugn och ödmjuk, vill gärna inte överdramatisera.

Lite som stora idolen Thomas Wassberg. Och tennisikonen Roger Federer.

– Det finns något klassiskt över båda två tycker jag. Något som tilltalar mig.

Federer har han aldrig träffat. Däremot Thomas Wassberg. I början var det lite läskigt att samtala med sin store idol, tyckte Olsson, men det har han kommit över nu.

– Wassberg ringde mig faktiskt i går (läs: söndag). Då hade han hört att jag blivit utslängd från skidspåren i Östersund och var lite upprörd. Men det är ju världscuptävlingar i skidskytte, så ingen får vara på banorna, inte ens Martin Fourcade. Men Wassberg trodde att jag blivit utslängd innan, att jag förbjudits från att träna och då reagerade han ju…

’Gentleman & superproffs’

Hur är Wassberg som person, tycker du?

– Otroligt befriande. Han är liksom sig själv. Jag vet inte om man kan dra direkta paralleller till Roger Federer, men någonstans liknar de varandra. Federer är också en gentleman och ett superproffs.

Och du då?

– Jag hoppas det. För det är på något sätt en målbild om hur jag själv vill vara.

Följ ämnen i artikeln