Anklagelsen: Spanska staten skyddar dopade

Publicerad 2013-01-22

WADA: Vi slår huvudet mot en mur här

Redan 2010 påstod skandalläkaren Dr Eufemiano Fuentes att fotbollsspelare i Spanien dopat sig. Nu anklagas spanska staten för att skydda dopade idrottare inom fotboll, tennis och handboll.

Spanska staten anklagas för att skydda dopade idrottsmän inom fotboll och tennis.

Internationella antidopningsbyrån Wada protesterar nu mot hanterande av utredningen kring ”Operation Puerta”.

– Det här betyder att idrottare som kanske fuskat har tillåtits att tävla, säger Wada-chefen Dave Howman till brittiska Telegraph.

Spanska utredningen kring skandalläkaren Dr Eufemiano Fuentes har nu lett till åtal. Men efter att ha samlat bevis över hela Europa sedan den första razzian mot läkarens kontor 2006 meddelas nu att åtalet bara kommer att gälla cykelsporten.

Trots att Fuentes öppet erkänt att han jobbat med idrottare inom både fotboll och tennis meddelar spanska myndigheter nu, enligt The Telegraph, att rättegången som inleddes den här veckan inte kommer röra någon annan idrott. Enligt tidningen har detta gjort Wada ”rasande”.

”Är en besvikelse”

– Vi har slagit våra huvuden mot en mur här för att få tillgång till bevisen de har samlat ihop. Det är inte bara frustrerande och en besvikelse utan innebär dessutom att idrottare som kanske fuskat har tillåtits att tävla, säger Wada-chefen Dave Howman Telegraph.

När polisen slog till mot Dr Eufemiano Fuentes kontor hittades bland annat en kyl fylld av blodpåsar med kodnamn som ”Bella”, ”Son of Ryan” och ”Zapatero” på samt omfattande anteckningar. 54 cyklister delgavs misstanke och bland de som senare stängdes av fanns stjärnor som Tyler Hamilton, Ivan Basso och Jan Ullrich.

– Vi har hela tiden fått informationen att patienterna den här mannen behandlade kom från en hel rad sporter så det är en besvikelse att cyklingen är den enda idrott som nu isoleras, säger Wada-chefen Howman.

Även internationella cykelförbundet har tidigare protesterat mot att utredningen inte breddas.

– Fuentes sa själv att 30 procent av hans klienter var cyklister. Var är de andra 70 procenten, frågade Internationella cykelförbundets president Pat McQuaid när fallet öppnades på nytt 2009.

”Stor mörkläggning av spanska staten”

En av de cyklister som fälldes efter razzian mot läkaren är Jörg Jaksche. Han säger att Fuentes skröt om sitt samarbete med andra idrottsmän och att tysk polis misstänkte att läkaren kan ha hjälpt fotbollsspelare vid VM i Tyskland 2006.

– Han var definitivt inblandad i andra idrotter och när han berättade om det var han stolt. Om du tittar på videofilmerna som polisen tog under razzian öppnade de vid ett tillfälle ett kylskåp och tog ut blodpåsar. De hade speciella kodnamn på dem (för att identifiera idrottsmännen) men de namnen kom aldrig med i rapporten och jag tror att det är en stor mörkläggning av den spanska staten. De längst upp har inget intresse av att för mycket information kommer ut, säger den tyske cyklisten enligt tidningen.

The Telegraph skriver att Fuentes medgett att han arbetat med fotbollslag i de två högsta spanska divisionerna, samt med spelare både inom tennis och handboll. Jörg Jaksche fick också frågor av utredarna om varför Fuentes hade gett honom behandling i Frankfurt vid ett datum som sammanföll med VM-turneringen i fotboll i landet.

– Jag sa att det inte stämde eftersom han i vanliga fall bara åkte till Tyskland om det var en etapp av Toure de France där men jag tror att sanningen är att det var fotbolls-VM i Tyskland och den tyska polisen visste något om det, utan att ha all information, säger Jaksche.

Fuentes själv påstod 2010 att fotbollen inte är ren:

– Om jag skulle säga allt jag vet skulle vi få säga tack och hej till EM- och VM-guldet i fotboll, sa Fuentes i ett uttalande som väckte starka reaktioner i Spanien.