Glädjande segrar för poker i USA

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-30

Efter några bakslag nyligen för svensk poker – spelutredningens slutsatser inkluderade – så är det glädjande att nu som motvikt kunna notera tre framgångar i rad, i spelets hemland USA, och alla under januari.

I Kentucky har den delstatliga appellationsdomstolen gått emot guvernören Steve Beshears tidigare försök att blockera tillgången till 141 namngivna spelsajter (se en av mina tidigare krönikor).

Motiveringen var att en sådan åtgärd helt enkelt faller utanför delstatens jurisdiktion, och därmed kan allmänheten i Kentucky glatt fortsätta spela onlinepoker.

Poker – ett skicklighetsspel

I Pennsylvania har en domare frikänt två personer, Walter Watkins som anordnade ”grannskapspoker” i sitt garage och hans flickvän Diane Dent som arbetade som en av flera dealers där, från anklagelsen om ”brottsligt anordnande av hasardspel”.

Skälet?

Domaren Thomas A. James kom fram till slutsatsen att poker inte är ett hasardspel utan ett skicklighetsspel. När James läste upp domen citerade han till och med ur boken Secrets of Winning Poker av Mike Caro: ”... money flows from the bad players to the good players.”

Och i Colorado blev det även där ett frikännande i en domstol, av den Kevin Raley som hade anordnat pokerspel och därför anklagades för illegal gambling.

Här hade organisationen Poker Players Alliance, med över en miljon medlemmar i ryggen, klivit in och tagit på sig försvaret av Raley som ett pilotfall. Ett av PPA:s nyckelvittnen var Robert Hannum, professor i statistik vid University of Denver, som tillsammans med några andra på ett övertygande sätt – trots stora ansträngningar från åklagarämbetet att övertyga juryn om motsatsen – kunde slå fast att poker först och främst är ett skicklighetsspel.

Som John Pappas, direktören för PPA, efteråt kommenterade frikännandet: ”Dagens utslag är den tredje segern för pokervärlden på mindre än en vecka, tätt i hälarna på domsluten i Kentucky och Pennsylvania, och som skyddar individens rätt att spela poker var och när han vill.”

Man kan bara applådera och invänta bättre tider för svensk poker.

Det känns allt mer som om en del av våra politiker och myndigheter, och ett antal av spelutredningens slutsatser, luktar av dammigt 1930-tal och en klåfingrig längtan efter att styra upp beteenden i folkhemmet.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln