”Det är för jävligt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-28

Sveriges vassaste Pokerjury är tillbaka: I dag: Hur ser de på razzian mot pokerklubben ”Krukan”

veckans panel består av: Murat Sahan, Lina Olofsson och gästen Simon ”Dybban” Lindell.

Sveriges vassaste pokerjury är tillbaka.

De fasta medlemmarna Lina Olofsson, bloggare och fotograf med stenkoll på allt som händer bakom kulisserna i pokervärlden, och Murat ”TerribleTurk” Sahan, chefredaktör för Poker Magazine och ordförande för svenska pokerförbundet, får sällskap av Simon ”Dybban” Lindell, pokerproffs och ny bloggare på Sportbladet Poker.

Den här veckan diskuterar de polisens och Lotteriinspektionens tillslag mot pokerklubben ”Krukan” och den nuvarande lagstiftningen kring ett av landets populäraste spel.

Frågan:

Veckans stora och egentligen enda snackis i poker-Sverige har varit polisens razzia mot pokerklubben ”Krukan” i Stockholm natten till i lördags, som genomfördes efter en polisanmälan från Lotteriinspektionen. Krukans arrangörer riskerar att bli polisanmälda för både grovt dobbleri och grovt brott mot lotterilagen. Hur ser ni på tillslaget? Är det fel att myndigheterna följer de lagar som faktiskt finns?

Lina Olofsson:

– Självklart ska myndigheterna följa de lagar som finns. Det som upprör mig allra mest med razzian är inte att den genomfördes utan dagen, tiden och resurserna som lades på den. Klockan nio en fredagskväll i Stockholm, det borde ha funnits bra många viktigare saker för dom att göra. Att jaga ”riktiga” bovar till exempel. 25 poliser? Helt ärligt. Det hade inte ens behövts komma hälften.

Även om man visste att det pågick något som kunde bryta mot lagen inne i lokalerna så är det ju faktiskt så att det finns en friande dom mot turneringspoker sedan tidigare och detta är något som man borde ha tagit hänsyn till innan åklagaren godkände ett tillslag och drog igång förundersökningen.

Murat ”TerribleTurk” Sahan:

– Ärligt talat, det är för jävligt att man som vuxen medborgare inte ska kunna träffa sina gelikar och spela ett parti poker. Den mesta poker som spelas i Sverige handlar om klubbpoker där man spelar om några hundralappar i veckan. Jag tycker i och för sig inte att det är fel att myndigheterna följer de lagar som finns men vissa lagar, till exempel lotterilagen, saknar helt uppenbart folkförankring. Våra politiker måste alltså tänka om och tillåta klubbpoker. Vi i Svenska Pokerförbundet har kontakt med dem som driver Krukan och vi kommer att hjälpa dem i deras kamp mot myndigheterna.

Vad jag tycker är märkligast är kanske ändå att lotteriinspektionen väljer att driva detta trots att de vet att Högsta domstolen beviljat prövningsrätt för det så kallade ”Grebbestadsmålet”. Detta är ett principiellt viktigt mål som kommer att ge vägledning när det gäller poker, åtminstone tills det stiftas nya lagar, vilket tyvärr inte lär hända förrän efter valet.

Simon ”Dybban” Lindell:

– Jag kan förstå de pokerspelare som känner sig kränkta och är förbannade. Men ilskan ska inte riktas mot polisen eller lotteriinspektionen. Skjut aldrig budbäraren. Vissa tycker att polis och åklagare borde ägna sig åt viktigare saker, spara på skattepengar och fånga ”riktiga” bovar. Det synsättet köper jag inte alls. Polisens uppgift är att upprätthålla alla lagar, inte bara de med hög straffskala. Hur skulle det annars se ut?

Enligt lotteri- och dobblerilagen är det rätt solklart att ”Krukans” verksamhet inte är okej. Vad vi pokerspelare anser är inte relevant i sammanhanget. Polis och myndigheter måste göra sitt jobb, att vi sen hoppas att de misslyckas i just detta ärende är en annan sak.

De vi ska koncentrera oss på är så klart de som stiftar lagarna, de som inte fattar att poker ÄR ett skicklighetsspel som till viss del borde legaliseras, de som är så inskränkta att de tror att alla pokerspelare är småfifflare som vill åt snabba pengar. ”De” är personerna i Sveriges Riksdag.

Så svaret på frågan blir: Nej, det är inte fel att myndigheterna upprätthåller lagarna, det är deras skyldighet. Felet är lagstiftningen kring poker. Den suger.

Följ ämnen i artikeln