Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Nils

Alfelt: Långt senare i livet vill du kunna säga: Jag var där...

Det finns en anledning som är större än själva matchen mellan The Mauler och Rumble att vara på plats tidigt söndag morgon i Tele2 Arena.

Att långt senare i livet kunna säga: Jag var där.

Alexander Gustafsson mot ­Anthony Johnson är en en gång i livet-händelse. Upplev den eller få den berättad för dig i efterhand. Skillnaden är stor.

Jag har haft förmånen att vara med på ett antal en gång i livet-händelser.

Jag såg Maradona leka sig igenom hela det engelska landslaget 1986 på Aztekastadion i Mexico City 1986. Samtidigt som jag i samma match inte såg Guds hand förrän efter en lång rad repriser i tv. Men jag var där.

Jag bevakade handbolls-VM 1990 i Tjeckoslovakien när Sverige med den gyllene generationen steg upp och blev världsledande med en lika oväntad som fantastisk seger över suveränen Sovjetunionen i Prag.

Jag såg Frank Andersson rulla runt med först den omöjlige ryssen Kanygin och sen vinna guld i Katowice 1982.

Jag såg Malmö FF ta sig hela ­vägen till Europacupfinal mot Nottingham Forest och jag såg dem förlora i München. Jag var där.

I dag när allt går att se på någon tv-kanal eller stream blir det så enkelt att ta allt för givet. Man ser en match mellan två fantastiska fotbollslag och svär lite om ens favoritlag förlorat men rycker ganska snart på axlarna eftersom skärmen snart fylls med nya spännande matcher.

Framtiden publik

Förr i tiden, när Ingemar Johansson satte svenskt arena­rekord för idrott med 53 614 åskådare på Nya Ullevi i Göteborg 1958, handlade det om att vara på plats eller inte se något alls.

I dag när idrott på absolut toppnivå är vardag i våra tv-apparater lockar inte vad som helst stora åskådarmassor längre. Det krävs något speciellt. Ett engagemang eller en känsla av att få vara med om något unikt.

MMA är fortfarande en ung sport i Sverige. Många störs av sportens våldsamhet. Äldre kampsportsintresserade jämför med boxningen och ser den traditionellt mest uppmärksammade våldssporten som mer elegant och estetiskt tilltalande jämfört med MMA:s sparkar mot huvudet och slag mot liggande motståndare.

Att MMA-sporten nu växer ­snabbare än någon annan idrott i världen beror såklart dels på att den är relativt ny (äldre idrotter tar ju knappast fart plötsligt), men framför allt därför att den med sitt koncept attraherar framtidens publik, ungdomarna.

En MMA-match är komplex med många stridstekniker, men det händer alltid något som kan kittla publiken. Det är våldsamt, javisst, men är det inte våldsfilmer som går bäst på bio också?

UFC är underhållning mer än idrott och natten mot söndag står Alexander Gustafsson och Anthony Johnson för den stora showen.

I teorin ser det bra ut

Alex är både spelbolagens och min favorit men till skillnad från exempelvis boxning är det sällan särskilt lätt att förutspå vem som ska vinna i MMA. Det finns så många sätt att vinna på att det ­naturligtvis finns lika många att förlora på.

Johnsons slagkraft är enorm och det räcker att han får in en halvträff för att skaka om och störa Gustafsson tillräckligt för att fullfölja och avsluta. Ett scenario The Mauler varit ­medveten om sen matchen spikades och som han förberett sig för hur han ska slippa undan.

Alexander kommer att starta avvaktande för att låta Johnson slå sig trött på ingenting i en två ronder och sen kommer Alexander att dra upp tempot för att driva matchen till ett svenskt avslut.

I teorin ser det helt okej ut.

Hur det fungerar i buren med en motståndare som har helt andra planer vet man aldrig.

Det får vi se.

SUPERGUIDE INFÖR UFC 183

Publiken

Knappt 30 000 åskådare beräknas ta sig till Tele2 arena i natt för att se fighten på plats. Det gör galan till den största någonsin i Europa och till den näst största i världen. Det är inte helt slutsålt ännu, så för er som inte redan köpt biljett finns chansen kvar.

Jumbotronen

Jumbotronen är ingen vanlig jumbotron, det är en jumbo-jumbotron. Den som är uppsatt i Tele2 arena är den största som någonsin använts vid en UFC-gala i Europa. Den har fyra skärmar som är 15,5x9 meter. Arenans vanliga skärmar, på respektive kortsida, kommer också att användas. Dessutom finns fyra till utplacerade. Totalt tio stycken, alltså.

Högtalarna

I Tele2 arena finns nu 200 högtalare i olika storlek och styrka utplacerade. All utrustning som används väger tillsammans 250 ton. 25 ton har hissats upp i luften med hjälp av 170 kedjemotorer. Tre stora truckar har skickats hit från England för att underlätta arbetet.

Domarna

Domarna är fyra till antalet, tre är placerade intill oktagonen, den fjärde inuti densamma. Ringdomaren är den som kan bryta matchen om han anser det nödvändigt – poängdomarna är de som, logiskt nog, sätter poäng. För vinst krävs att minst två av domarna dömer till ens favör.

Oktagonen

Oktagon är den rätta benämningen för ringen, som är placerad i mittcirkeln. Ordet oktagon är grekiska för ”åtta vinklar”. Oktagonen är nio meter i diameter omgärdas av väggar av nät. UFC-organisationen har några olika oktagoner som skeppas omkring på de sju haven. Denna skickades till Stockholm från England på ett containerfartyg i julas.

Kameramännen

Kameramän kommer vara utplacerade runt om hela arenan. Tillsammans lägger tv-folket ner över 3 000 arbetstimmar för att täcka evenemanget. Det vill till att skärpan är rätt inställd – för bilderna kablas ut över hela världen. Närmare en miljard människor från 176 länder kan bevittna fighten och i USA sänds den i storkanalen Fox, som är en del av marknätet. Hur många meter tv-kablar som behövs? 150 kilometer.

Gästlistan

Som sig bör vid ett sådant här evenemang är den röda mattan utrullad och kändis efter kändis står på gästlistan. Några av de som dyker upp är Mikael Persbrandt, Börje Salming, Mona Sahlin, Dragomir Mrsic, Danny Saucedo, Martin Jacobson, Niklas Wikegård, Daniel Nannskog, Sean Banan, Patrik Sjöberg, Musse Hasselvall, Daniel Majstorovic, Linda Lampenius och Fredrik Skavlan.

Inmarschen

I kvällens andra matcher går motståndarna in från samma hörn av arenan, men inte Alexander ”The Mauler” Gustafsson och Anthony ”Rumble” Johnson. De går in från två olika hörn och om jublet var stort när svensken kom in till invägning i går kommer det bli enormt i natt. ”The Mauler” har tidigare gått in till tonerna av Aviciis Wake me up och Zlatan Ibrahimovics version av nationalsången – vilken låt det blir nu återstår att se.

Biljettpriserna

En biljett går på allt från en femhundring till 3 000 kronor. Billigast är det att sitta på de övre kortsidorna – dyrast är platserna närmast oktagonen. För att sitta på övriga platser på parketten får du vara beredd att lägga ut 2 000 spänn, på läktarens långsidor 1 500. UFC-presidenten Dana White anländer till Sverige i dag – och tar plats längst ner, längst fram.

  Så ser schemat ut:

20.00: Portarna öppnas.

22.00: Fighterna i underkortet startar.

02.00: Fighterna i huvudkortet startar.

03.30: Huvudfighten Alexander ”The Mauler” Gustafsson mot Anthony ”Rumble” Johnson.

OBS! Tiderna är cirkatider. Starttid för huvudfighten beror på hur långa de tidigare blir.

Matchlista:

Underkortet

Flugvikt: Neil Seery, Irland–Chris Beal, USA.

Tungvikt: Viktor Pesta, Tjeckien–Konstantin Erokhin, Ryssland.

Fjädervikt:Mirsad Bektic, Bosnien/Hercegovina–Paul Redmon, Irland.

Lättvikt: Anthony Christodoulou, Grekland–Mairbek Taisumov, Ryssland.

Lätt tungvikt:

Nikita Krylov, Ukraina–Stanislav Nedkov, Bulgarien.

Fjädervikt: Andy Ogle, England–Makwan Amirkhani, Finland.

Weltervikt: Sultan Aliev, Ryssland–Kenny Robertson, USA.

Weltervikt: Nico Musoke, Sverige–Albert Tumenov, Ryssland.

Huvudkortet

Fjädervikt: Akira Corassani, Sverige–Sam Sicilia, USA.

Lätt tungvikt: Phil Davis, USA–Ryan Bader, USA.

Mellanvikt: Dan Henderson, USA–Gegard Mousasi, Holland.

Lätt tungvikt: Alexander Gustafsson, Sverige–Anthony Johnson, USA.