Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Kristoffer Bergström: Skid-VM har också blivit sexist-VM

Publicerad 2015-02-23

FALUN. Vi vill höra om din uppladdning, din teknik, dina konkurrenter och din målsättning.

Men är du kvinnlig deltagare av skid-VM 2015 räcker tyvärr inte det.

Då vill vi höra om ditt utseende.

Följ ämnen
Längdskidor

Kvinnliga skidåkare verkar ha det bra.

Damklasser har funnits på VM sedan 1954 och i dag får stjärnorna medial uppmärksamhet, betalda läger, världsledande vallare och tunga reklamkontrakt. Marit Björgen tjänar lika mycket som Petter Northug, Charlotte Kalla har fler instaföljare än Marcus Hellner, publiken är lika stor oavsett vilket kön som tävlar.

Ja, tillvaron verkar bra, men inte lika bra som herrarnas.

På VM i Falun får ena hälften av skideliten frågor som den andra slipper. Jag följer det norska och svenska längdlaget och finner dagligen flagranta exempel.

Kvinnor förväntas ha en relation till sitt utseende. Män förväntas ha koll på vem av dem som är snygg. Blicken är heterosexuell och riktad mot tjejen.

Northug får gärna prata om dejter

Expressens Pär Andersson skrev i söndags om reporterklimatet på VM. Texten fördömer sexism, men är både skuldbeläggande och förminskande mot Heidi Weng och Therese Johaug. De "fnittrar förtjust" åt en olämplig fråga, skriver han, och menar att de borde ha reagerat med föraktfyllda blickar.

Vidare klumpar Andersson ihop "frågor om dejtingappar, stringtrosor och sexanspelningar", vilket får mig att undra om han vänder sig emot sexism eller flams. Vill han bara ha mer ordning på presskonferenserna? Färre skämt, rakare munnar?

Själv uppskattar jag Petter Northugs historier om Tinder.

Han vill dejta någon i Sverige och är öppen med det. Det är ännu en komponent i personen Northug, jag lyssnar gärna, lika gärna som jag hör om Stina Nilssons turörhängen eller Lars Nelsons väderstation. Vill andra åkare berätta om kärleksjakt, favoritfilmer, frukostvanor eller modetips är det likafullt okej. Sådan ser sportjournalistiken ut, vartenda tecken handlar inte om prestationen från startskottet till mållinjen.

Det är vi journalister som könsdiskriminerar. Det är vi svenskar och norrmän som med våra frågor och vårt gruppbeteende bär skulden till att skid-VM också har blivit sexist-VM.

Anderssons krönika är ett litet exempel, värre var det när Stina Nilsson vann silver och en etablerad reporter bad förbundskaptenen att bedöma hennes chanser att bli en stjärna med tanke på hennes "sätt att vara och – inte oviktigt i det här sammanhanget – även utseendet".

Eller när norska NRK berömde en amerikansk skidåkare för att vara vackrast i världen.

Eller när jag frågade Petter Northug om Nilsson. "Kan du berätta allt du vet om henne?", sa jag, och framför en samlad presskår struntade norrmannen i att beskriva världens bästa U23-åkares styrkor eller potential.

– Jag tror att Harvey (Alex, kanadensisk åkare) vet mer om henne, så jag ska fråga honom efter presskonferensen. Jag behöver lite tips.

Halva salen belönade skämtet med ett godkännande skratt. Där satt journalister och bubblade, tänk så roligt att männen tycker 21-åringen är het!, medan doften av dåtid och pung spreds.

Reportern svor sig fri

Det är skillnad på när idrottare själva tar upp intima ämnen och när reportrar ber dem svara. Det är skillnad på den sexistiska jargong som möts av tystnad och den som uppmuntras.

Tydligast märktes det i en hörsal i fredags, då en reporter undrade vilka underkläder Therese Johaug tävlar i. Frågan verkade ha mer med estetik än funktion att göra, han ville veta eftersom dräkterna var så genomskinliga.

Reportern svor sig fri från kritik, inte gjorde han något större fel, han hade ju avkrävt en man samma bekännelse. Förklaringen hade varit rimlig i en jämställd värld där könen var lika sexualiserade och boxerkalsonger och stringtrosor hade samma laddning. I det här sammanhanget kändes frågan inkletad i manligt dregel.

Johaug svarade ändå. Tidningarna fick sina citat, någon la alltså skuld på norskan, och efter presskonferensen tänkte hon igenom vad som skett. Under måndagen tog 26-åringen kommando över situationen genom att markera mot pressen att det får vara slut med sexistiska frågor.

När jag läser om Johaugs protest länkar Expressen till den första artikeln de skrev i trosfrågan. Jag har inte sett klippet än, så jag klickar och hör den gubbiga frågan och det kortfattade svaret.

Det slår mig att Therese Johaug inte beter sig som det har beskrivits. Fnitter är för småtjejer som rodnar och glor blygt ner i marken.

Världsmästaren Johaug fnittrar inte. Hon garvar.

Läs chatten med Kristoffer Bergström nedan

Följ ämnen i artikeln