Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Helrenovering av svensk bandy

Publicerad 2015-01-14

Tio lag i elitserien, varav åtta går till slutspel, och bara en enda allsvenska.

Svensk bandy planerar att göra om seriepyramiden rejält.

– Vi borde gjort det här för 10-20 år sedan, säger Marcus Norman, förbundets generalsekreterare.

Bandyns elitserie har utvecklats i snabb takt. 2008 var klubbarnas omsättning 100 miljoner kronor, och nu är den uppe i 160 miljoner – en ökning på 60 procent.

Problemet är bara att det är stor skillnad på lagen inom de olika serierna.

– Vi har några lok som drar elitserien, och det är de lag som de senaste åren varit etablerade i den övre halvan. De vill spela fler matcher och samtidigt har vi lag som inte håller samma nivå sportsligt eller ekonomiskt. Därför kommer vi nu med det här förslaget, säger Marcus Norman.

Elitserien bantas till tio lag

Förslaget går ut på att elitserien ska bestå av tio lag (mot dagens 14) och lagen ska mötas fyra gånger per säsong (två gånger nu). Dessutom vässas allsvenskan till att bara bestå av 14 lag, mot dagens 24 lag i två olika geografiskt indelade serier, samt att dagens fem division 1-serier blir till sex med åtta lag i varje.

– Allsvenskan är alldeles för splittrad, med många ambitiösa och välfungerade elitorganisationer i toppen. Om vi nu spetsar elitserien måste vi också spetsa serien under för att de inte ska tappa mark. Allsvenskan ligger där elitserien låg för 20 år sedan och sköts ganska amatörmässigt.

TT: Är inte det egentliga problemet att det finns för få bandyspelare i för få bandyklubbar?

– Ja, det är ingen hemlighet att vi har för få klubbar med etablerad ungdomsverksamhet. Av 40 klubbar i toppen har ungefär 25 en fungerande ungdomsverksamhet. Det gör att det kommer fram för få elitspelare, vilket tyvärr dränerat bredden under många år. Det är klart att den här förändringen borde ha gjorts för 10-20 år sedan, men det var inte ett lika kritiskt läge då.

TT: Vad finns det för faror med förslaget?

– Det kommer att krävas att säsongen börjar tidigare, men det kommer inte vara krav på att ha en hall. Tillgång till en hall kan ju räcka, men det kan avskräcka lite. Och så kanske de lag som ligger i farozonen att tvingas lämna en serie mest ser till sig själva. Men vi anser att det här är ett välgrundat och genomarbetat förslag.

Beslut på årsmöte i juni

Förbundet åker denna vecka ut och informerar bandy-Sverige om förslaget, och beslutet tas på årsmötet i juni.

Tidigast säsongen 2017–2018 är den nya seriepyramiden tänkt att träda i kraft.

Följ ämnen i artikeln