Svensk curlingförlust i EM-finalen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-13

Lag Anette missade ta åttonde segern

Lag Anette Norberg lyckades inte spela hem sitt åttonde EM-guld.

Schweiz blev än en gång för svårt för svenskorna som föll med 4–5 i lördagens EM-final i Örnsköldsvik.

Anette Norberg.

Det var värdiga mästare som jublade efter finalsegern. Schweiz med Mirjam Ott som skipper lyckades med konststycket att besegra 2000-talets mest framgångsrika curlinglag tre gånger i samma turnering.

– Förlusten i finalen är den förlust som är lättast att ta. Jag tycker att det var en otroligt bra match. Det var många bra spelade stenar, men Schweiz gjorde sina stenar aningen bättre, konstaterade den svenske skippern, som inte såg allt för nedslagen ut efter finalförlusten.

– Den här förlusten får vi ta. Nu laddar vi om för att vinna elitserien som ger VM-plats och därefter hägrar ju OS i Vancouver nästa år.

Norberg, 42, har vunnit allt som går att vinna – ett OS-guld, två VM-guld och sju EM-guld – och hungrar fortfarande efter nya utmaningar och nya medaljer.

Toppspel i finalen

I semifinalmötet var det Schweiz trea Carmen Schäfer som sopade banan med sina motståndare då hon satte sina stenar hur klockrent som helst. I finalen så hade hela det schweiziska laget höjt sig ett snäpp och gjorde nästan inte ett misstag under hela finalspelet.

Norberg var väldigt nöjd med arrangemanget i Örnsköldsvik och hon och hennes lagkamrater hade ett bra publikstöd i finalen av drygt 2 500 åskådare.

Det svenska laget har dock fått kämpa med stenar som stundtals gått sina egna vägar på isen.

– Det var lite kämpigt i början av turneringen med ojämna stenar. Vissa svängde rejält medan andra stenar försvann rakt fram. Men ju längre fram i turneringen vi kom desto bättre koll hade vi på stenarna, förklarade Anette Norberg.

Tronskifte på gång?

Den schweiziska guldmakaren Mirjam Ott vann sitt första EM-guld 1996. Sedan dess har hon några silver- och bronsmedaljer i skuggan av det svenska lag som helt dominerat curlingisarna. Anna Svärd, Cathrine Lindahl, Eva Lund och Anette Norberg har vunnit sex EM-guld under 2000-talet. Med tre segrar under samma EM-turnering kan det ha varit ett epokskifte som publiken i finalarenan fick uppleva.

Herrarnas final blev en repris på fjolårets – med ännu ett guld för de regerande Europamästarna med David Murdoch som skipper och silvret till norrmännen.

Tyvärr fick finalen en snöplig upplösning då den norske skippern Thomas Ulsruds sista sten plötsligt skar och tappade sin riktning och blev lite för lång – en given norsk poäng förvandlades plötsligt till en segerpoäng för Skottland som vann med 7–6.