Donadonis manskap krånglade sig ur knipan

Daniele De Rossi jublar efter 2–0-målet.

Holland gjorde sitt jobb mot Rumänien.

Italien tackade, tog emot – och sköt Frankrike ur EM.

Roberto Donadonis manskap är vidare till kvartsfinal mot Spanien efter en övertygande 2–0-seger.

– En styrkedemonstration, säger målskytten Daniele De Rossi.

Andrea Pirlo dunkade in 1–0 för Italien.

Frankrike fick en riktig mardrömsstart i ödesmatchen. Efter åtta minuter utgick stjärnan Franck Ribéry skadad. Och kort senare kom ytterligare en tung smäll.

Luca Toni sträckte ut hela sin längd och tog skickligt ner en långboll. Franske högerbacken Eric Abidal rev ner Toni och slovakiske domaren Lubos Michel tvekade inte.

Nasri inbytt – och utbytt

Han pekade på straffpunkten och gav Abidal rött kort, frilägesutvisning.

Andrea Pirlo var lika beslutsam från elva meter. Distinkt stänkte han in bollen högt, till vänster. Målvakten Gregory Coupet var chanslös.

Frankrikes förbundskapten Raymond Domenech agerade snabbt efter målet och bytte ut nyss insatte Samir Nasri mot Jean-Alain Boumsong.

Det hjälpte föga.

Kan tacka Holland

Efter att Fabio Grosso prickat stolpen på en frispark strax före paus utökade Daniele De Rossi till 2–0 i den 62:a minuten. En frispark från distans touchade på olycklige Thierry Henry och ställde Coupet fullständigt.

För att Italien skulle gå vidare krävdes att Holland – som ställde över nio man från senaste startelvan – gjorde sitt jobb mot Rumänien.

Mötet Holland–Rumänien slutade 2–0 (Klaas-Jan Huntelaar och Robin van Persie), vilket innebär att Italien är klart för kvartsfinal.

– Vi har kritiserats och det har delvis varit rättvist. Vi har själva nästan trott att det var kört, men i dag gjorde vi en utmärkt insats, säger Daniele De Rossi.

Två tunga avbräck

Italien är känt för att starta turneringar trögt och sedan växa allt eftersom. Räkna med ett livfarligt italienskt lag i kvartsfinalen mot Spanien.

Men där tvingas laget klara sig utan avstängda mittfältarna Andrea Pirlo och Gennaro Gattuso, två tunga avbräck.