Men fiaskot är fortfarande nära efter oavgjort

Gianluigi Buffons räddning på Adrian Mutus skott räddade Italien från förlust.

Här räddar Gianluigi Buffon Italiens EM.

Men efter ”bara” 1–1 mot Rumänien är de regerande världsmästarna i brygga.

Efter brakförlusten med 3–0 mot Holland var Italien i det närmaste piskat att vinna för att inte praktfiaskot skulle vara fullbordat.

Roberto Donadonis manskap radade upp målchanser i första halvlek, men fick inte in bollen. Och när man till slut fick det, på stopptid, dömdes det bort.

Norrman dömde bort

Luca Toni nickade in bollen, men hann knappt jubla innan assisterande domaren Tom Henning Ovrebo från Norge vinkade bort målet för offside – felaktigt.

– På reprisen ser man att både Luca Toni och Alessandro Del Piero är onside, sa experten Jens Fjellström i TV4.

– Vi gjorde ett mål som kanske inte borde ha blivit bortdömt, säger Roberto Donadoni.

– Jag brukar inte tala om domaren men han gjorde inte en av sina bästa matcher i dag.

Panucci kvitterade

Tio minuter efter paus fortsatte italienarnas mardröm. En lång, svepande boll in i Italiens straffområde gick mot försvararen Gianluca Zambrotta, som försökte nicka hem till målvakten Gianluigi Buffon. Men Adrian Mutu läste Zambrottas tankar och tryckte in ledningsmålet i nättaket.

I det läget var Italiens EM över. Men bara någon minut senare tändes hoppet.

En hörna nådde Giorgio Chiellini som nickade ner till mittbackskollegan Christian Panucci som forcerade in kvitteringen.

Rafflande avslutning

Italien jagade sedan febrilt efter ett ledningsmål. Men Rumänien var farligt i sina kontringar och med nio minuter kvar tilldelades laget en straff efter att Christian Panucci rivit ner Daniel Niculae.

Adrian Mutu stegade fram för att skjuta regerande världsmästarna ur turneringen. Men Buffon läste sin tidigare lagkamrat (de spelade ihop i Juventus), gick åt rätt håll och svarade för en kanonräddning.

Inför den avslutande matchen mot Frankrike är Italien i brygga. Men hoppet lever åtminstone. ”Dödens grupp” har blivit ett getingbo, där samtliga fyra lag har chans till avancemang.

– I dag förtjänade vi att vinna, men turen var inte med oss, säger Roberto Donadoni.