Vikten av införsäljningsteknik

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-09

Som jag tog upp i föregående avsnitt, är bluffandet bara en del av pokerpsykologin – och det är min ambition att granska ämnet ur många olika vinklar.

I livepoker, till skillnad mot så gott som alla andra spel, är det ett accepterat (för att inte säga grundläggande) inslag att prata under spelets gång, i avsikt att manipulera verkligheten för motspelarna. Det är då av stort värde att identifiera och sedan hänsynslöst utnyttja deras svaga sidor.

En av de vackrare varianterna av pokerpsykologi jag sett åstadkoms av Magdalena in de Betou, den enda som två gånger om tagit sig till finalbordet i Pokermiljonen. I en av sina delfinaler där, just som heads-upen ska börja och sekunderna innan vi slår på kamerorna igen, vänder hon sig till den unge nätkvalaren på andra sidan bordet och säger med ett änglaljuvt leende:

”Du vet väl om att alla dina kompisar därhemma i XXX kommer att titta när det här programmet sänds?”

Det fungerar; det enda killen sedan har i huvudet är ”jag-får-inte-göra-bort-mig-jag-får-inte-göra-bort-mig”, varför han fegnar till och lägger sig inför hennes betande på de enklaste bluffar. Till sist har han så få marker kvar att han inte längre kan värja sig.

Ego som ett långtradarsläp

Och under en turnering på Bellagio i Las Vegas 2007 har jag turen att floppa ett absolut monster; den andre som sitter före mig betar dessutom ut. Till saken hör att han dittills uppvisat ett ego stort som ett långtradarsläp, och gång på gång försökt köra över oss andra. Mitt problem just då är alltså att få så mycket betalt av honom som möjligt för monsterhanden.

Efter hans utbetning fejkar jag en lång funderare, och vänder mig sedan till honom och säger lugnt:

”Let me tell you how this goes down, my friend. I raise. You fold. Nobody gets hurt.” Sedan skjuter jag stillsamt in en höjning.

Det jag just sagt har alltså försatt honom i en lose-lose-situation. Om han synar eller kontrahöjer, är han död i potten; och gör han som jag säger och lägger sig, framstår han inför hela bordet som en lättmanipulerad fegis. Naturligtvis svarade han med en all-in, som jag ville, och slogs ut.

Sensmoralen av lektionen är alltså denna: känn dina motspelare!

Endast så kan du veta vilken införsäljningsteknik du ska använda för att få din vilja fram.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln