Hur mycket du ska beta före floppen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-10-27

Den tål att upprepas, den gamla truismen: poker har i grunden inget med kort att göra, utan handlar om money management.

Det är dags att gå tillbaka till något fundamentalt, nämligen storleken på den bet du ska lägga in om du är först med att aktivt kliva in i potten före floppen. (I stället för att lägga dig eller syna, alltså - det sistnämnda ska jag återkomma till vid ett annat tillfälle.)

Situationen är alltså sådan att du har en god starthand, i relation till din position samt till hur många före dig som har lagt sig när det väl blir din tur att tala.

Du har därmed bestämt dig för att höja, men frågan är: hur mycket ska du höja?

Det har med tiden i poker utvecklats ett "riktvärde" i hold'em, nämligen tre gånger stora mörken. Är mörkarna just då 50-100, stoppar du alltså in 300 i potten.

Varför tre gånger stora mörken? Det är en kompromiss, mellan att ta en rimlig ekonomisk risk just då i relation till pottens storlek, och att göra pottoddsen för näste spelare så oattraktiva att han eller hon inte ska frestas att syna med en marginell hand.

Endast ett riktvärde

Men observera att denna öppningsbet på 3xSM är just det: bara ett riktvärde. Många elitspelare justerar detta värde efter positionen, så att de höjer till bara 2,5xSM om de talar från någon av de tidigare positionerna, respektive 3,5x eller till och med 4xSM om de talar från sen position: knappen eller platsen närmast före denna.

Varför? För att de från sen position oftare öppnar med marginellare händer som de skulle ha lagt från tidig position, som K-Q och A-8, och därför vill skydda dessa hårdare genom att sätta sämre pottodds när det bara återstår lilla mörken och stora mörken som ska tala (samt eventuellt knappen). De sätter alltså som "kompensation" ett högre pris på en svagare hand som de inte lika gärna vill ha synad - men gör som regel samma sak, märk väl, även när de från samma sena position har monsterkort som A-A och K-K, för att maskera sitt agerande.

Med detta sagt ser du många gånger ett betydligt vildare höjande än så i nätspel, som jag påpekade förra gången.

Du måste därför som alltid anpassa dig efter de andra, men också hela tiden variera ditt eget betande för att aldrig någonsin bli lättläst vid bordet.

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4.

Analysen

Följ ämnen i artikeln