Världens bästa fotbollsskola

Publicerad 2014-09-27

Schalkes talangfabrik slår alla toppklubbars egna akademier

Hur skapar man en världsmästare?

Jo, du tar en talang, sätter ­honom i ett klassrum i Gelsen­kirchen och släpper inte loss ­honom förrän han tagit sin examen.

Gesamtschule Berger Feld är världens främsta fotbollsskola.

I norra Gelsenkirchen ligger en skola.

Utifrån är det inget särskilt med Gesamtschule Berger Feld. Platta tvåvåningshus i 1970-talsstil inklämda mellan ett par motorvägar. Drygt 1 300 elever från mellanstadiet upp till gymnasie­åldern. Lite väl många elever på lite väl små ytor.

Ledtråden kommer först ifall man lyfter blicken och tittar ovanför de grå skolbyggnaderna. Uppe på höjden omedelbart intill tronar Veltins-Arena, hemmaplan för Schalke 04.

Den futuristiska glasstrukturen blänker av egen kraft, men det är ädelstenarna från Berger Feld som får stadion att glittra.

På de flesta sätt är det bara ett vanligt plugg bland andra, på ett ­annat är det världens obestridligen främsta fotbollsskola.

Bland de tidigare eleverna finns bland annat fyra världsmästare: Manuel Neuer, Mesut Özil, Benedikt Höwedes och Julian Draxler. Halva Schalke 04:s ordinarie start­elva har gått på skolan, och bara de femton senaste åren har mer än femtio proffsspelare fostrats här.

Det gamla gruvområdet mellan motorvägarna fick ett nytt utseende i början av 1970-talet. En gigantisk arena byggdes på ett ställe, en stor skola på ett annat.

Fotbollsklubben Schalke 04 och skolan Berger Feld hamnade nästgårds, men aldrig möttes de två.

– Det var först år 2000 som Schalkes ungdomschef kom till oss och sa: ”Herregud, vi är grannar, men gör absolut ingenting av det”, säger Arthur Preuss, som numera har titeln fotbollskoordinator på Bergen Feld.

En modell började utarbetas, ett upplägg som skulle hjälpa närsamhället lika mycket som det hjälpte fotbollsindustrin. Det var hela grundförutsättningen. Berger Feld skulle inte förvandlas till en elitklubbsakademi med lite lektioner som studiealibi. Berger Feld skulle förbli en vanlig skola där en liten del av eleverna har ett par extra träningstimmar några gånger i veckan.

– För våra fotbollselever är det inte ett alternativ att skilja tävlings­idrotten från studierna. Vårt system är både flexibelt och individuellt anpassat, men en elev som struntar i skolan blir inte kvar här, säger rektorn George Altenkamp.

Finns andra möjligheter

Ute i den stora fotbollsvärlden är det här numera ganska ovanligt, men med svenska mått mätt på­minner modellen mycket om våra egna fotbollsgymnasier.

– Om fotbollen inte går som de har tänkt sig ska vi även ha givit de eleverna en väg in i en annan karriär. Det står i våra statuter, det är ­hela vårt mandat.

Julian Draxler satt på en historielektion när telefonen ringde. Ljudet var avstängt men vibrationsfunktionen var fortfarande på. 18-­åringen sneglade på luren, utan att känna igen numret.

På rasten lyssnade han sedan av röstbrevlådan. Det var Joachim Löw som hade ringt för att med­dela att den specialbegåvade skoleleven blivit uttagen i det tyska fotbollslandslaget.

– Jag trodde att jag hade hamnat i fel film.

Ett år tidigare hade Draxler utlöst en nationell debatt eftersom då­varande Schalke-managern Felix M­agath mer eller mindre hand­gripligen lyft honom ur skolan.

En Bundesliga-spelare som tänkte gå på en mattelektion i stället för att delta i ett av managerns smått pennalistiska mördarpass? Felix Magath hade väl aldrig hört på ­maken.

– Jag har förklarat för honom och hans föräldrar att han kommer att spela i Bundesliga i årtionden snarare än år. Han behöver inte skolan mer.

Berger Feld hittade en lösning. Varje fredag sätter sig klubbens ungdomschef ner tillsammans med skolans fotbollskoordinator för att utforma den nästkommande veckans schematik. Vilka fotbollselever behöver särskilt pedagogiskt stöd? Vilka behöver studera extra utanför ordinarie lektionstid?

Fallet Julian Draxler förde med sig en ny utmaning, i och med att han etablerade sig som internationell storspelare redan under gymnasietiden. Det fick lov att gå ändå. Felix Magath fick helt enkelt finna sig i en spelare som gjorde prov hemma hos franskläraren på söndagsmorgnarna och tog extra­lektioner över Skype under träningslägren.

– En gång erbjöd sig till och med landslagschefen Oliver Bierhoff att vara hjälplärare, säger Draxler.

Våren 2012 skrev den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg ett ­reportage om den krisande bilindustrin i Ruhr-området. Bland annat pratade de med en 51-årig elektriker som arbetat på Opel i 35 år. Nu ­oroade han sig både för sitt eget jobb och sin tonårssons framtid.

– Jag skulle aldrig råda honom att börja här, sa Konrad Goretzka.

Två år senare har nu vissa far­hågor skingrats och andra besannats. Å ena sidan har det beslutats att Opel-fabriken verkligen ska stängas 2016, å andra sidan har nu 19-årige Leon Goretzka både slagit sig in i Schalke 04 och debuterat för det tyska a-landslaget.

Och inte nog med det – i somras tog han dessutom ­studenten från Berger Feld.

Som de flesta andra på skolan var Leon Goretzka en arbetarunge från en immigrantfamilj. Han delade bakgrund, erfarenheter och intressen med sina klasskamrater, och det enda som särskiljde honom var egentligen hans talang.

Får hjälp av stjärnorna

Skolledningen på Berger Feld var och är väldigt måna om att den situationen ska förbli densamma.

– Vi är väldigt väl medvetna om att vi har att göra med både de ­arbetslösas barn och de som snart kommer att bli mångmiljonärer. Det har gjort att vi arbetar aktivt för att motverka någon sorts kändiskult här. Vi ska inte ha stjärnor och fans på skolan, utan elever, säger rektorn George Altenkamp.

Sedan några år tillbaka är det förbjudet att gå runt på Berger Feld i Schalke-kläder. Inte heller ska det skrivas några autografer under skoltid.

– Det gör de här ungdomarna gott att sitta bredvid en bänkgranne och tillsammans försöka klura ut ett matteproblem de helst hade velat slippa. Det ger dem fotfäste i det riktiga livet under de åren då den verkligen behövs. Ifall en 17-åring ser på sig själv som någon sorts superstjärna då han skriver på sitt första Bundesligakontrakt är han för­lorad. Då seglar han vilse.

Om kollegiet på Berger Feld känner stolthet över sina världsmästare? Jo, såklart, men ­själva menar de att de framförallt glädjer sig åt hur de bevarat markkontakten trots framgångarna. Spelarna som gått på Berger Feld dyker i stort sett aldrig upp i några skandalrubriker.

– Ifall jag ringer Manuel Neuer eller Mesut Özil i dag och förklarar att jag behöver något till skolan så kommer de att hjälpa oss. De har hjälpt till att finansiera både en del undervisningsstöd, extra frukostkorgar till de yngsta eleverna och flera utflykter, säger George Altenkamp.

För åtta år sedan delade Kevin Kisyna både skolbänk och omklädningsrum med Neuer, Özil och Höwedes. Han var också en av de mest framstående eleverna på Berger Feld, och gjorde flera landskamper för de tyska juniorlandslagen.

Sedan blev det inte så värst mycket mer. En lång skadesvit gjorde så att han aldrig lyckades ta klivet upp till proffslivet.

– Det tog ganska lång tid att rensa bort fixeringen vid fotboll ur mitt huvud, men i dag kan jag sova bra igen, säger Kisyna.

När det gjordes en utvärdering visade det sig att 41 procent av de gamla fotbollseleverna på Berger Feld är professionella spelare i dag.

Siffran är osedvanligt hög – långt mycket bättre än storklubbarnas renodlade ungdomsakademier – men ändå inte det viktigaste för skolledningen. De pratar gärna om Mesut Özil, men ännu hellre om Kevin Kisyna.

Han bröt inte ihop bara för att fotbollsdrömmen krossades. I dag är han tillbaka på Berger Feld, som uppskattad idrotts- och biologi­lärare.

– Det vi kräver av eleverna är att de formulerar både en a- och en b-plan för sig själva och för oss. Vad händer om de inte lyckas med fotbollen? Att sedan studera och elitsatsa samtidigt är tufft, men de här killarna klarar av det eftersom de är så ambitiösa och disciplinerade.

”Ska vidga sina alternativ”

Skolans fotbollskoordinator ­Arthur Preuss ställer verkligen ­inte upp på klichébilden om den kor­kade spelaren. Han har sett hur i stort sett alla de talanger som ­inte riktigt nådde ända fram istället växlat om till fungerande civila liv.

– Vi upplever att fotbollstalangernas målmedvetenhet både drar de andra eleverna framåt, och att deras driv hjälper dem själva även utanför planen. För oss gäller det bara att få dem att ­vidga sina alternativ snarare än att begränsa dem. Om en spelare enbart kokas i fotbollsjuice så torkar han ut förr eller senare.

Källor: Der Westen, Revier Sport, Fluter, Westfälischer Anzeiger, Die Welt, Der Spiegel, Bloomberg.

Några framgångsrika spelare från Berger Feld

Manuel Neuer (Bayern München)

Mesut Özil (Arsenal)

Benedikt Höwedes (Schalke 04)

Leon Goretzka (Schalke 04)

Julian Draxler (Schalke 04)

Max Meyer (Schalke 04)

Ralf Fährmann (Schalke 04)

Joël Matip (Schalke 04)

Leroy Sané (Schalke 04)

Sebastian Boenisch (Bayer Leverkusen)

Predrag Stevanovic (Werder Bremen)

Alexander Baumjohann (Hertha Berlin)

Tim Hoogland (Fulham)

Michael Delura (Bochum)

Danny Latza (Bochum).