Sarah Sjöström: Konstigaste frågan jag någonsin fått

Publicerad 2024-06-05

Det här är världens bästa simmare.

Nu ska hon berätta om världens sämsta fråga.

Hon fick den av en gubbe i går.

Den yppades på någon sorts diffus IT-konferens i går.

Sarah Sjöström minns inte alla detaljer, men ett OS-år har hon drösvis med åtaganden och i uppdraget ingår att intervjuas på scen av diverse moderatorer. Att hålla god ton i de efterföljande frågestunderna.

Men det finns gränser. Det visade sig när den nyfikne farbrorn räckte upp handen och med allvarlig röst framförde sitt spörsmål.

– Han frågade om jag brukar fixa mina fötter i duschen på badet. Alltså om jag håller på med pedikyr där. Det var den konstigaste fråga jag fått någonsin fått. Han var jättekonstig. Jag bara ”nu kan vi avsluta”.

Det mesta är utrett

Nu är det pressträff i Eriksdalsbadet i Stockholm. 30-åringen har presenterat tävlingen Sjöström Invitational, som ska arrangeras dagen efter OS med det uttalade målet att Sarah ska slå världsrekord i kortbana. Hon ska segla vidare på OS-formen och förhoppningsvis mala Therese Alshammars 24,38 på 50 fjäril till pulver.

Gårdagens usla fråga kommer på tal efter att jag ställt en nästan lika bedrövlig.

Hur bra är du på att odla?

– Jag chansar väl lite. Slänger ner ett frö i jorden och hoppas på det bästa.

Till mitt – men ej gubbens – försvar ska sägas att Sarah Sjöström är svårintervjuad. Hon är öppen och eftertänksam, men efter 16 år i världstoppen är det mesta utrett. Nej, hon är inte skadad. Nej, hon har inte lagt om träningen eller kosten.

”Kan rulla sig till döds”

När vi sågs på ett OS-läger på Fuerteventura i november 2023 talade hon om vikten av att inte hoppa på de senaste rönen, att inte chansköpa den trendigaste attiraljen, typ en cylinder i skumgummi, och hoppas på markant förbättring.

– Man kan foamrolla sig till döds. För mig är det bättre att chilla och lita på att jag kan det här.

Så vi bockar av de vanliga ämnena. Om lättnaden över att bara ställa upp på en individuell distans på OS, 50 fritt, till skillnad från de fyra i Rio de Janeiro 2016. Om drömmen att ta medalj i lagkapp. Hur i hela friden hon kunde simma 24,4 på 50 fjäril i Borås 2014, en tid som världseliten fortfarande brukar vara en sekund ifrån.

Sjöström kommer från helgens två segrar i Mare Nostrum-tävlingarna, där en arrangörsmiss gjorde vattnet grumligt som minestronesoppa.

”Alltså det var kaos”

– Det var första gången det hände i min karriär. Det har aldrig hänt ens på träning. När vi kom till bassängen hade någon kraschat in i väggen och slagit i huvudet, för man såg inte det T som är i slutet av bassängen. Alltså det var kaos, men det var ganska kul, för det var ju inte OS, säger hon.

Men vad var det då? Hudavlagringar?

– Jag vet inte. Någon hade väl tryckt på fel knapp någonstans.

Det enda kvarvarande mysteriet är varför just Sarah Sjöström blev så bra. Hon tränar inte hårdare än lagkamraterna, hon är inte nördigare med detaljerna, ändå har hon tagit 91 mästerskapsmedaljer.

Nyss listade Johan Wallberg, ansvarig för tester och utveckling, några delförklaringar. Den storvuxne Sarah Sjöström har dragit en genetisk vinstlott och är naturligt stark. Fäst ett band om hennes midja och hon drar på krafter över 200 newton, vilket bara kan jämföras med herrsimmare. ”Man kliar sig i huvudet: mätte vi rätt?” sa Wallberg om saken.

”Det är en gåta för oss”

Därtill tar är tekniken i fristil småful men effektiv, vilket Johan Wallberg med komplicerad simmarlingo förklarade såhär:

– Hon börjar armtaget på 2,1 meter per sekund, har fin acceleration, en mjuk ökning. De som inte är så effektiva börjar på 3–4 meter per sekund men tappar accelerationen och draget blir ineffektivt och kort.

Av någon anledning tar Sarah Sjöström till sig träning bättre än andra. Efter en sprint i tävlingsfart återhämtar hon sig kvickt och kan därför tillryggalägga flera sådana sträckor per pass.

– Det är en gåta för oss. Varför svarar en del så himla bra på träning? Det är mest synd om de som kämpar och kämpar men där det inte svarar så bra. Det här kan man skriva en bok om, sa Wallberg.

Sarah Sjöström lyssnar gärna på Johan Wallbergs och tränaren Antonio Lutulas analyser, men när det blir för invecklat lutar hon sig bakåt. Hennes jobb är att simma som en torped och inte ängslas i onödan.

Kan tangera Arne Borg

– Jag hade en period i december när det gick riktigt långsamt på träning. Jag trodde typ att tränarna skojade med mig när de gav mig tiderna. Men det är inte alltid supersnabba tider på träning, så jag sa ja-ja. Två månader senare gick det jättebra på VM (Sjöström vann två individuella guld och ett silver i lagkapp, reds anm).

Luften har tappat syre.

Vi journalister vrider och vänder på frågorna och Sjöström svarar tålmodigt. Har hon 50 procents chans att ta OS-guld i Paris? Det har hon inte räknat på. Hoppas hon ta en medalj till och därigenom tangera Arne Borgs fem? Just det sporrar henne inte.

När allt vettigt är sagt frågar jag om odling. Sedan kan vi avsluta.

Följ ämnen i artikeln