Dagens namn: Alma, Hulda

Sveriges Paralympics över – missade medaljmålet

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-09-07 11.01

Sveriges Louise Etzner Jakobsson med hästen Goldstrike får lämna Paralympics i Paris utan medaljer.

Målet var fyra medaljer. Facit blev tre.

Dressyrryttaren Renée Claesson-Ribring knöt ihop Sveriges Paralympics 2024 med en åttondeplats på nytt personbästa – efter viss dramatik.

– Jag var på väg att åka av hästen en minut före start, säger hon.

Ett silver i skytte (Anna Benson) och bronsmedaljer i cykel (Anna Beck) och judo (Nicolina Pernheim Goodrich) blev det slutliga svenska medaljresultatet i Paris.

Paralympics avslutas först på söndagen, men den sista dagen med svenskt deltagande ägde rum en dag tidigare. Men fler blågula pallplatser blev det inte, trots bland annat tre svenska ekipage i lika många dressyrfinaler på lördagen.

Tre åttondeplatser

Veteranen Louise Etzner Jakobsson blev åtta, sist av dem som kvalat in, i lördagens avslutande kür, det fria programmet, i klassen grad IV. Med 73,570 procent var Etzner Jakobsson på hästen Goldstrike långt från medaljerna. I den individuella klassen tidigare i veckan blev hon sjua, och i lagtävlingen blev det en 14:e plats.

Guldet i küren gick till Nederländernas Demi Haerkens (83,390 procent).

64-åriga Louise Etzner Jakobsson har tagit tre Paralympics-medaljer i karriären, två brons i Rio de Janeiro 2016 och ett silver (kür) i Tokyo för tre år sedan. Hon var också den som bar den svenska fanan under invigningen i Paris.

Inte heller Lotta Wallin nådde medalj i kür, i klassen grad V. På Questionmark blev även hon åtta i finalen, på 70,565 procent. Belgiens Michèle George vann på 81,470.

Och samma visa blev det i klassen grad III, där Renée Claesson-Ribring missade kürmedaljen på hästen Zapp. Paralympicsdebutanten är dock inte särskilt nerslagen efter åttondeplatsen, hennes 71,307 var nytt personbästa med marginal.

– Det är klart att jag är glad, det finns inget bättre ställe att göra det än här, säger Claesson-Ribring till SVT.

Skrämd av maskot

Det personliga rekordet var extra imponerande med tanke på det som hände precis före start. En stressad Zapp höll på att kasta av sin ryttare.

– Min häst är jättesnäll men den här stora, fina maskoten kom förbi banan och min häst var inte riktigt beredd på det och jag har inte så bra balans, säger Claesson-Ribring, som är stelopererad i 19 kotor efter att ha brutit ryggen och nacken i ett fall från hästryggen för tre år sedan.

– Men det gick bra.

Närmast att öka på den svenska medaljskörden under lördagen var cyklisten Anna Beck, som blev fyra i damernas linjelopp, i klassen C1–C3.