Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Nyckeln till Melwin Holms rekordhopp

Pappa Stefan: Hans egen idé, inte min

Publicerad 2020-02-10

Melwin Lycke Holm höjde sitt personbästa två gånger under samma tävling.

Vill du förstå varför en 15-åring hoppar så högt så stirra dig inte blind på kroppen över ribban.

Titta två steg tidigare.

Melwin Lycke Holm.

2,11 i Nordenkampen var personligt rekord för Melwin Lycke Holm. Men 15-åringen låg fortsatt bara tvåa i sin landskampsdebut i söndags, så han flög över segerhöjden 2,13 också.

Resultatet kom efter en svajig säsongsupptakt.

– Ja. Men jag ändrade tekniken en vecka innan jag började tävla. Det var därför jag fick en väldigt seg start, säger Melwin.

”Lyckades aldrig hantera det...”

Vad är förändrat?

– Jag håller armarna lite annorlunda. Det är skillnaden. Jag brukade springa hela vägen fram och dra upp ena armen längs kroppen. Nu har jag, med två steg kvar, båda armarna nästan vid bröstet och drar dem sedan bakåt för att hämta kraft.

Se på de lite gryniga bilderna från rekordhoppet här ovanför. Den dubbla armföringen är inte fulländad, men armarna går onekligen sin nya bana: upp till bröstet, rakt bakåt – och så över ribban.

OS-guldmedaljören Stefan Holm är Melwins tränare. Det vore rimligt att tro att hans detaljbesatta hjärna ligger bakom skiftet, men sanningen är den motsatta.

– Det är hans egen idé, inte min. Mest för att jag själv aldrig lyckades hantera den dubbla armföringen, säger Stefan Holm.

”Varför inte gå för guld?”

Beskriv tekniken, tack.

– Det är rent biomekaniskt bättre, om man klarar av det. Risken är att man tappar fart de två sista stegen av ansatsen när man drar bak båda armarna. Men han har lekt med det där på träning under hösten och även om det inte är fulländat än så behärskar han det riktigt bra. Till och med i hög fart.

Nästa helg, 22–23 februari, går inomhus-SM i Växjö. Där hoppas Melwin Holm knuffa upp sitt personbästa ytterligare ett par centimeter med hjälp av armarna.

Men mest av allt vill 15-åringen vinna, trots att motståndarna är seniorer.

– Jag tog brons hemma i Karlstad på utomhus-SM i augusti, så varför inte gå för guld nu? säger han.