Vilket jäkla flyt vi har!

Brenning: Guld till Sarah och Truls har blivit hela turneringens publikfavorit

Uppdaterad 00.40 | Publicerad 2024-07-31 21.48

PARIS. Tävlingsdag fem.

Vilket jäkla flyt vi har!

Följ ämnen

OS idag: Svenskarna som tävlar i Paris torsdag 1 augusti • Program och tv-tider


Jag ska erkänna direkt att jag var rejält pessimistisk i det tredje setet av Truls Möregårdhs pingisåttondel mot Cheng-Jui Kao. Taiwanesen sprang iväg till 7-1, Truls såg frustrerad ut och själv satt jag med den där bekanta bittra känslan:

Ska man aldrig få vara lycklig?

Har ridit på Truls-vågen

Hela dagen hade annars varit en enda lång njutningsfärd efter svensk bordtennis återuppståndelse genom Möregårdhs praktskräll mot världsettan i morse.

Paris har bjudit på tryckande värme och ett kort regnstänkt men jag har bara gått runt och njutit. Googlat gamla JO-klipp, försökt prata bordtennis med franska kollegor i sabelhallen och funderat på om det är snyggast att spela med rött eller svart gummi på forehand.

Ridit på Truls-vågen.

Men där vid 1-7 upplevde jag en mindre personlig kris. Jag såg hela glädjen från morgonens bragd pulvriseras. Fick känslan att 22-åringen efter bara några timmar var på väg att spela bort hela arvet efter sin triumf.

Ska man aldrig få vara lycklig?

Men precis när jag började fila på min motion om internationell helgdag, med spel- och arbetsförbud i åtminstone 48 timmar, efter alla svenska bordtennistriumfer så vaknade Möregårdh. 1-7 blev 9-7 blev 11-8 blev 2-1 i set. 

Precis i inledningen av det fjärde setet kom sedan rapporten över intranätet. Guld för Sarah Sjöström i simhallen och med ens var alla mörka moln borta och Paris-himlen låg klarblå med gula svenska strålar ovanför oss.

Vilket jäkla flyt vi har! Det regnar svenska medaljer och i duschen av ädelmetall har vi dessutom fått det allra svenskaste vi kan drömma om på ett OS.

Ett pingishopp. En loopfantom.

Fransmännen är förälskade

Jag har sedan länge varit förälskad i Truls Möregårdhs spektakulärt offensiva spelstil. Hur han här trots tydliga problem fortsatte att spela på attack mot taiwanesen. Hur han försöker ta tag i match efter match oavsett vem som står på andra sidan nätet.

I onsdagens två segrar har Möregårdh också bjudit på flera av de mest spektakulära spelduellerna. I båda har känslan varit att han dessutom haft ett taktiskt övertag på sina motståndare.

Men genom en offensiv dominans. Inte genom någon defensiv slughet.

Och nu är fransmännen också förälskade i honom. 22-åringen har genom sina tydliga känsloyttringar och publikfriande spelstil blivit en favorit här i Paris, där han nu tillsammans med hemmasonen Felix Lebrun får bära det europeiska hoppet i pingisturneringen.

Och det ser ut som han älskar det.


Så tävlar svenskarna – hela schemat dag för dag


Efter segern i åttondelsfinalen berättade 22-åringen om hur illa ute han faktiskt var i kväll. Hur han omedelbart kände att spelet inte stämde, hann bli rejält nervös och orolig men att energin från publiken bar honom till en krigarseger.

Romansen med den franska publiken börjar bli så djup att Truls hastigt influgna flickvän har anledning att rädas konkurrensen. Själv njuter jag bara av att jag får några timmar till av bordtennisfjärilar innan turneringen rullar vidare i morgon.

Då väntar 33-årige egyptiern Omar Assar som slagit Truls i deras två senaste möten (senast i april i år) och är rankad fyra placeringar bättre än svensken i världen.

– Jag är en ”big underdog”, som Truls själv säger.

Men det tar vi då. Nu ska jag gå hem och lägga mig i min hotellsäng, sätta på ett avslappningsband med pingisstudsar i hörlurarna, lägga en gammal trästomme under kudden och låta vetskapen om att vi är kungar i pingis igen vagga mig till söms.

I morgon sköljer den svenska framgångsvågen vidare. Tänk att man kan få vara lycklig ändå!

Medaljligan

Nation

Inga medaljer utdelade för vald sport.

Följ ämnen i artikeln