Sportbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Fattiglappar & miljonärer

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-15

Samma kronor – skilda världar: ”Jag lever på bidrag”

FATTIG & RIK Gunilla Andersson tjänar mest av spelarna i damkronorna, 242 490 kronor förra året, men är ändå ljusår från Henrik Sedins lön på över 44 miljoner kronor om året.

VANCOUVER. Likadana matchtröjor.

Samma sport.

Men verkligheten för Damkronorna är så annorlunda jämfört med den för Tre Kronor.

Fattiglapparna mot miljonärerna.

– Vi är nöjda och glada över det vi har ändå, säger Danijella Rundqvist, enda proffset i Damkronorna.

I förrgår anlände Damkronorna till OS-byn i Vancouver.

Och i dag anlände de första spelarna i Tre Kronor till det blå-gula lägret.

Samma tak och samma boenderegler.

Men skillnaden mellan Tre Kronor och Damkronorna är ofantligt stora och det är de olika ekonomiska miljöerna som skapar skillnaden.

Spelarna i Damkronorna är antingen studenter eller har jobb vid sidan om hockeyn, som är en hobby för tjejerna. De har ingen inkomst från ishockeyn.

I Tre Kronor är det 23 miljonärer och en del NHL-proffs tjänar på några månader mer än vad exempelvis veteranen Gunilla Andersson kommer att tjäna fram till pensionen.

Har privat sponsor

Verkligheten har blivit bättre för Damkronorna, men det är ändå ett långt steg kvar.

– Vi kan få det bättre och jag har en känsla att vi får det lite bättre för varje år som går. Stort ansvar ligger på marknadssidan på Ishockeyförbundet och hos klubbarna, säger Danijela Rundqvist, enda proffset i Damkronorna.

Rundqvist har tagit saken i egna händer och skaffat en privat sponsor. En slump som förändrade allt för Rundqvist.

– Ja, nu är jag heltidsproffs. Jag har ett kontrakt fram till mars med mitt bolag och i kontraktet så ingår det att jag ska göra vissa promotion-grejer samt skriva på deras hemsida där jag även har en blogg, säger Rundqvist.

Drar in på allt lyx

Men forwardsstjärnan i Damkronorna tycker och tror att den skrala ekonomin för Damkronorna gjort att sammanhållningen blivit ännu bättre och tajtare i gruppen.

– Har man hjärta och brinner för vad man gör så går det mesta. Jag hoppas att fler försöker att göra som jag har gjort och lyckas att skapa egen finansiell hjälp, säger forwardsstjärnan.

Sedan finns det faktiskt spelare i Damkronorna som tvingas ta ledigt från arbetet för att spela ishockey och satsa på OS.

Så är det för veteranen Gunilla Andersson. Hon jobbar till vardags på där, men satsningen på OS gjorde det omöjligt att fortsätta på Elfa.

– Jag har bidrag från SOK under tiden jag är ledig. Men min inkomst nu är nästan halverad jämfört med tidigare. Jag tvingas att dra in på all lyx och allt extramaterial, säger Andersson.

Tomas Ros

Följ ämnen i artikeln