”Verkligen felskjutet”
Discoverychefen om kritiken mot OS-sändningarna
Uppdaterad 2018-02-21 | Publicerad 2018-02-19
Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.
PYEONGCHANG. Discovery har satsat enorma resurser på OS.
Men man har också fått mycket kritik för att bedriva hejarklacksjournalistik, sakna integritet och satsa på stora namn snarare än erfarna experter.
Här svarar sportchefen Emir Osmanbegovic på kritiken.
Men innan vi går in på kritiken – vad är du mest nöjd med från era sändningar, Emir Osmanbegovic, sportchef på Discovery och ansvarig för OS-sändningarna med 121 medarbetare på plats?
– Jag skulle vilja lyfta fram tre saker: 1) Att allting har rullat på utan tekniska problem. Det är alltid lite läskigt att sända 23 timmar om dygnet från andra sidan jorden. 2) Leveransen från produktionsgänget i form av innehåll. 3) Att vi har tagit hand om reklampauserna på ett bra sätt. Vi bryter inga tävlingar för reklam utan vi doserar kortare reklampauser i studiosändningarna. Det är förstås på bekostnad av det kommersiella. Men det är väldigt bra att kunna göra det.
Ni har mängder med stora namn och profiler som experter och programledare och ni har flugit Kim Källström fram och tillbaka för en enda match – har du en obegränsad budget?
– Jag hade önskat det, haha. Men det har jag verkligen inte. Jag har en rimlig produktionsbudget. Däremot prioriterar vi vår budget så att vi kan få ut det vi vill till tittarna. Att knyta till oss de stora svenska idrottshjältarna har varit prio sedan dag ett när vi fick rättigheterna. Det har vi inte tummat på.
Vad har ni prioriterat ner då?
– Vi har tänkt effektivt varifrån vi sänder. Hela Kanal 5 sänds från Pyeongchang förutom två timmar höjdpunkter om dygnet som produceras i Stockholm. Vi har en studio på plats som sänder både dags- och kvällsprogrammet och som vi bygger om mellan de programmen. Vi har optimerat resurserna här. Det är ingen besparing men ett effektivt sätt att producera sådana enorma mängder tv som vi gör härifrån.
”Man tackar inte nej till Stenmark”
Har det varit viktigare att ta in stora namn än att ha med personer som kan teve och är vana vid att förmedla sina åsikter?
– De flesta har gjort tv förut. Vi har några nybörjare, som Peter Forsberg. Men han har klarat dig alldeles utmärkt och varit supervass. Det såg man direkt. Vi är 121 personer här och det är bara ett fåtal som inte har gjort tv tidigare. Vi har inte bara tagit in stora namn utan stora namn som kan leverera. Anja Pärsson, Per Elofsson och Magdalena Forsberg har till exempel alla gjort teve förut.
Anja Pärson, Therese Borssén, Hans Olsson, Maria Pietilä Holmner, Ingemar Stenmark...hur många alpina expert kan man ha?
– Man kan ha hur många som helst. Anja är inte här som expert men det är klart att vi utnyttjar hennes alpina kunskaper i det programmet också. Hans Olsson kommenterar oftast och Therese Borssén sitter i studion med Jonas Karlsson. Sen dök det upp en möjlighet med Maria PH och då var det helt perfekt att ha henne i mixade zonen med Isabel Boltenstern. Fem i tolv dök det upp en möjlighet att knyta till oss Ingemar Stenmark fem gånger under OS från Stockholm. Även om det alpina gänget var fullt så kan man inte tacka nej till Ingemar Stenmark. Han var pricken över i:et. Ja, de är många men de gör det bra.
Stenmark är ju inte särskilt verbal. Är det namnet Ingemar Stenmark man vill åt då?
– Inte bara namnet. Men om jag går förbi en tv-apparat och Stenmark är i tv så stannar jag upp och lyssnar Den effekten tror jag att han har på väldigt många svenskar. Han behöver inte säga så mycket, men man stannar ändå. Den pondusen och respekten har han. Och han så är han folkkär. Han är ingen Niklas Wikegård men jag tror att folk uppskattar att höra ”Stenis” tankar ändå.
Foppa hade egen mediedag
Peter Forsberg har gjort succé och det känns som han är större än hela hockeyturneringen i OS?
– Peter är en i gänget här. Men man ser hur folk från andra Discovery-länder bli helt starstruck när han sitter på en stol i vårt kontor. Framför allt amerikaner, kanadensare och folk från andra länder som uppskattar hockey. De förstår inte att han är hos oss. Det är som att ha Ronaldo som VM-expert om några år. Vår presschef Daniel Lagerqvist får hur många förfrågningar som helst om Foppa. Han hade en egen mediedag här men tackar ändå nej till det mesta.
Patrik Brenning på Sportbladet skrev i sin blogg om att ni verkar ha tagit behandlingen av era så kallade ”talents” till nya höjder med svenska mått mätt. Har ni det?
– Vi tar hand om vår personal. Visst kan man peka på att Foppa åkte business hit. Men han kan flyga hit i privatjet om han vill, att han flyger business hit är rimligt. Det är inte bara profilerna utan vi försöker ta hand om all vår personal. Det är en liten kostnad mot att de orkar och vill jobba lite extra.
Foppa hade med sin familj under en del av OS. Stod ni för det?
– Ja, det gjorde vi.
Stämmer det att han bor på ett annat hotell än de andra?
– Han bor på ett hotell med många andra Discovery-medarbetare, men inga svenskar, av den anledningen att de har större rum där familjen kan få plats. Det är ingen skillnad på hotellstandarden mot där de andra i vårt hockeygäng bor.
Ni har kritiserats av tv-krönikörerna Marcus Leifby på Sportbladet och Johan Croneman på Dagens Nyheter för att bedriva hejarklacksjournalistik och sakna integritet – vad säger du om det?
– Vi lyssnar på allt och tar till oss den feedback vi får. Men jag håller inte med. Det är lätt att jag hamnar i försvarsställning här men vi har visat allt från Jonas Karlsson-dokumentärer till reportage om Nordkorea och vi har knutit till oss Lennart Ekdal som politisk kommentator som är med nästan varje dag. Vi har inte släppt det totalt utan ansträngt oss för att hitta andra vinklingar än de rent sportsliga.
Färdigkramat i bild
Snowboardreportern Niklas Hyland gjorde high five och kramade om storstjärnan Shaun White i sändning. Det fick Marcus Leifby att gå i taket varpå Hyland svarade att det var den bästa teven han hade gjort. Är det okej att göra high five med och be, och få, en kram i tv från en idrottare som man bevakar?
– Vi är här för att förmedla en upplevelse. Många sitter hemma och jublar åt framgångar och skrällar och det är vår uppgift att förmedla detta. Jag vet inte hur många hundra intervjuer vi har gjort men jag tycker inte att bedömningen av vår intervjuteknik ska baseras på två sekunder efter att Shaun White gjort sin fantastiska prestation. Men jag tycker inte att vi ska krama dem vi bevakar. Och det har vi pratat om. Sedan förstår jag att det finns en annan kultur inom snowboarden, det är bara att kolla hur det går till hos andra länder i den mixade zonen där.
Men det blir inte fler kramar nu under OS?
– Inte i bild. Sen tycker jag att om Frida Hansdotter kommer på besök till studion efter sitt guld är det bara löjligt om inte Anja Pärson kan ge henne en kram och säga grattis. Men det är olika roller att vara programledare och expert eller kommentator.
Så du har inte infört kramförbud i bild?
– Haha! Det har jag inte gjort. Det har inte gått ut ett mejl eller sms om kramförbud. Det var en kram under totalt 2500 timmar hittills. Men jag har pratat med Niklas om detta och vi har kommit överens om att vi inte behöver göra detta i sändning.
Till sist lite mer Leifby. Han skrev också: ”grabbarna som får ta hand om live-sporten och damerna som får göra sammandrag och tingeltangel-teve”. Kommentar?
– Jag gillar Marcus jättemycket och det vet han om. Men det där var superpopulistiskt skrivet. Vi har har hur många kvinnor som helst som jobbar med tävlingarna som experter och reportrar. Att Jessica och Anja leder kvällsprogrammet ska bara lyftas fram som något positivt. Det är verkligen felskjutet av Marcus. Kvällsmagasinet har fler kvinnliga än manliga tittare och då tycker jag att vi snarare ska ha beröm för att vi vågar göra något som inte är traditionellt manligt riktat inom sport. Den formuleringen blir jag lite irriterad på, säger Emir Osmanbegovic.