AIK:s nyförvärv Richard Zednik blev syndabock direkt i debuten för AIK.

Men ingen kan lasta honom för att Djurgården vann den här matchen.

Men då kommer det mer att handla om att överleva som elitserielag, än att vinna derbyn.

AIK vann de två första derbyna i Globen och båda med klara 5-2.

Nu är det Djurgården som vunnit två raka och tagit över som Stockholms bästa lag.

Precis som väntat.

Nu avgjorde Djurgården den här matchen i andra perioden, då man var hetare, tyngre och skickligare.

Det tvingade fram flera AIK-utvisningar, som gav Djurgården två mål i numerärt överläge.

Men det var inte långt ifrån att AIK:s nyförvärv från Slovakien hade gjort succé direkt.

Pangade in 2–1

Efter nio minuter stack Richard Zednik rakt mellan tre djurgårdare och åkte till sig ett friläge.

Då stod det fortfarande 1-1 och ett mål där hade kunnat svänga matchen till AIK:s fördel, men slovaken missade fri med Mark Owuya.

Nu var det i stället Djurgården som tog ledningen drygt två minuter senare i spel fem mot tre, då backen Andreas Holmqvist pangade in 2-1.

Sedan åkte Zednik ut för en hakning efter 15.10 och på det power play som följde styrde (vad annars?) Mathias Tjärnqvist in 3-1.

Det blev alltå ingen succédebut för AIK:s nye slovak, även om jag tror han kommer bli nyttig med sin rutin och sitt målsinne.

Senast jag såg honom spela live vill jag helst glömma.

Då var han med och slog ut Sverige i OS-kvartsfinalen i Vancouver, då Slovakien vann med 4-3 och Zednik var med och spelade fram till 2-0.

Finns kapacitet

Det är inte ens ett år sedan.

Zednik var för övrigt före samtliga svenskar i poängligan i Vancouver med sina sex poäng (2+4).

Så det finns kapacitet.

Nu märktes att han bara spelat två matcher på hela säsongen. Det rätta matchtempot saknades och det kommer ta några matcher innan han är i riktig matchform.

Men det ändrar inte det faktum att Djurgården var det bättre laget i det här derbyt.

AIK försökte komma tillbaka i den tredje perioden, men Djurgården kontrollerade det mesta och AIK-arna kom aldrig in på mål framför Owuya.

I stället var det Djurgården som spädde på till 4-1, då Daniel Widing gjorde sitt andra mål för kvällen.

Widing har haft ungefär samma startsträcka som Fredrik Bremberg, men nu börjar målen och poängen att komma.