Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Så bra är vår nya världsstjärna

Publicerad 2012-12-12

Räknar med att tävla i EM: ”Det är planen”

Två års kamp är över.

Världsstjärnan Abeba Aregawi, 22, kan nu representera det svenska fri­idrottslandslaget.

Nu siktar hon på inomhus-EM i Göteborg.

– Absolut, planen är att komma hem och tävla där, säger Ingvar Åström, ordförande i löparstjärnans svenska klubb Hammarby.

Följ ämnen
Friidrott
”Redan en världsstjärna” Efter en två år lång process står det klart att Abeba Aregawi kan tävla för Sverige.

Kärleken tog Abeba Aregawi till Sverige 2009. Sedan dess har hon eta­blerat sig som en av världens absolut främsta 1500-meterslöperskor och blivit svensk medborgare.

Men kampen om att få tävla för det svenska landslaget har varit än mer komplicerad. Redan när hon och maken Henok Weldegebriel tog kontakt med Hammarby IF i slutet av 2010 har ­målet varit OS i London, allra helst i en svensk landslagsdräkt.

Det blev en tuff kamp mot klockan där medborgarskapet blev klart bara två veckor före sista anmälningsdatum till OS. Beslutet blev att delta i London - men för Etiopien.

– Hon kände att hon hade förbundit sig till att tävla för det etiopiska landslaget sedan tidigare och varit med på läger inför och så vidare. Hon ville inte backa då, säger Hammarbys ordförande Ingvar Åström.

”Inget löfte”

Ingvar Åström är den person som funnits med hela vägen i den här långa processen och han var också på plats på Diamond League-galan i Paris den sjätte juli, dagen före OS-beslutet ­fattades.

– Jag fick i princip en ­föreläsning av IAAF om ­regelverket som sa att hon kunde få dispens vid ett ­nationsbyte efter OS och att hon kunde slippa den tvååriga karensen. Men det var inget löfte, säger Ingvar Åström.

Men sent i förrgår kväll kom så beslutet från IAAF om att allt var klart.

Vet inget

Den enda som inte fått reda på det är Abeba Aregawi själv. Hon befinner sig på höghöjdsläger i Etiopien dit hennes man nu är på väg för att berätta om att allt är klart.

– Vi har varit försiktiga hela tiden, det har funnits press från Etiopien om att hon ska tävla för dem så det kommer säkert bli reaktioner där ­nere. Vi försöker minska på den stressen genom att Henok får åka ner och berätta alla detaljer för henne först, säger Hammarbyordföranden.

Förbundskapten Stefan Olsson är så klart nöjd över landslagstillskottet:

– Hon är redan en världsstjärna, en ung världsstjärna, som jag verkligen hoppas ska växa in i svensk friidrott. Hon har själv uttryckt mycket glädje över det här vilket känns väldigt viktigt och väldigt bra.

Hon fanns inte med i den första landslagstruppen som Stefan Olsson presenterade inför inomhus-EM i går, men Ingvar Åström tror att Abeba Aregawi kommer springa mästerskapet.

– De ska disku­tera tävlingsplaneringen lite mer i detalj där nere nu, men tanken är att hon ska komma hem till Sve­- rige i god tid till inomhus-EM och springa det, säger han.

Abeba Aregawi kommer krossa det svenska rekordet

Aregawis personbästa på 1500 meter är 8,95 sekunder snabbare än Malin Ewerlöf-Krepps svenska rekord. Även hennes personliga rekord på 800 meter är också bättre än Ewerlöf-Krepps svenska rekord, dock bara med fem hundradelar.

Tiden är den näst snabbast i världen under 2012. Endast, dopningsavstängda, Mariem Alaoui Selsouli var bättre.

Personliga rekordet gör att hon är den 21:e snabbaste kvinnan i historien. Bara fyra tjejer har varit snabbare under 2000-talet.

Världsrekordet i grenen räknas som ett av historiens tuffaste och innehas av Qu Yunxia, Kina, på 3.50,46

Det här har krävts för OS-guld på 1500 meter – de 20 senaste åren:

2012: 4.10,23

2008: 4,00,03.

2004: 3,57,90

2000: 4.05.10

1996: 4.00,83

1992: 3,55,30

Så här snabbt är 3,56,54 på 1500 meter om du vill prova:

Tiden motsvarar en snitthastighet på 15,77 sekunder/100 meter alternativt 2,37,7 min/km.

Ska du prova det på löpbandet så får du ställa in löpbandet på 22,8 km/h. (Sportbladet ansvarar ej för konsekvenserna).

Detta har hänt

Hösten 2009: Abeba Aregawi får uppehållstillstånd i Sverige efter att ha flyttat till sin man Henok Weldegebriel som hon gift sig med 2008.

Slutet av 2010: Abeba och maken Henok Weldegebriel tar kontakt med Hammarby IF för att kunna börja tävla för klubben och samtidigt lösa de tillstånd som krävs för att kunna tävla internationellt och med sikte på OS 2012.

Januari/februari 2011: Abeba startar sitt tävlande med fyra stora inomhusgalor – och vinner alla. Den sista i Globen, där hon också slår världsårsbästa.

Sommaren 2011: En skada förstör hela säsongen och Abeba Aregawi får i stället ägna hela sommaren och hösten åt rehab och det stora internationella ­genombrottet får vänta lite till.

September 2011: Abeba Aregawi får sitt permanenta uppehållstillstånd i Sverige. Ett par månader senare skickar hon ett brev till svenska friidrottsförbundet där hon förklarar sitt mål att tävla i svensk landslagsdräkt.

19 maj 2012: Abeba gör debut i Diamond League med att bli tvåa på supertiden 3,59,23. Tankar om en OS-start blir allt starkare och en process med friidrottsförbundet och SOK sätter i gång för att få henne att kunna tävla för Sverige i London.

17 juni 2012: TV4 rapporterar att en ny regel för karenstid vid nationsbyte (normalt sett tre år) kan göra att Abeba Aregawi kan tävla för Sverige redan i OS.

28 juni 2012: Abeba Aregawi blir svensk medborgare och kan rent teoretiskt tävla för Sverige i OS.

7 juli 2012: Trots medborgarskapet väljer Abeba Aregawi efter mycket våndor att tävla för Etiopien i OS. Huvudanledningen är att hon kört hela sin uppladdning med etiopiska landslaget och känner att hon lovat dem att tävla för dem. Men beslutet fattas med vetskapen att IAAF gett klara signaler om att hon trots mästerskapslopp för Etiopien ska kunna slippa karenstid vid nationsbyte underlättar beslutet.

8 augusti 2012: Abeba Aregawi kommer till OS som favorit, men ett struligt sistavarv i ett långsamt lopp gör att hon halkar ner till femteplats i mål.

I går: Efter en två år lång process står det till slut klart att Abeba Aregawi kan tävla för det svenska friidrottslandslaget.

Följ ämnen i artikeln