”Simmar med en död arm”

Publicerad 2012-07-27

Nackskadan hotar ’Tessans’ OS: ’Vaknar av smärtan’

”Hon kämpar” Landslagets läkare René Tour berättade i går om skadan som Therese Alshammar kämpar mot. Bakom honom står Alshammars tränare, Johan Wallberg, och lyssnar bekymrat. ”Det är klart att det är jättejobbigt för Therese. Hon har kommit hit för att göra stora prestationer, hon kämpar och har varit oerhört tapper”, sa läkaren René Tour i går.

LONDON. Det bedömdes som nackspärr, men visade sig hota hela Therese Alshammars OS.

En klämd nerv kan ­förstöra guldhoppets chanser – och gör att hon vaknar mitt i nätterna av smärta.

– Hon simmar med en död arm. Det är problemet, säger tränaren Johan Wallberg.

Klockan tolv i går skulle presskonferensen inför ­damernas lagkapp börja. I stället kom den att handla om en som inte verkar ­kunna ställa upp på lördag.

Therese Alshammar, 34, är skadad och kan missa ­hela OS.

– Är den här nervpåverkan kvar är risken att hon inte kan simma stor. Det är klart att det är jättejobbigt för Therese. Hon har kommit hit för att göra stora prestationer, hon kämpar och har varit oerhört tapper, ­säger läkaren René Tour.

Inte tränat för fullt

Den fjärde juli gymmade Alshammar. Efteråt stra­made det i nacken, så hon fick behandling för nackspärr. Dagarna gick och smärtan tilltog. I helgen nådde obehaget en ny ­ nivå, men simmerskan ­undersöktes inte nog­grannare eftersom det saknades ­avancerad utrustning i italien­ska Pescara där hon befann sig.

När Alshammar landade i London i onsdags kunde hon inte fullt ut rotera ­högerarmen. En magnetkamera visade att en nerv neråt höger axel sitter i kläm.

Åkomman har lett till att ett av Sveriges största guldhopp inte kan träna för fullt. Hon har använt snorkel för att slippa vrida nacken, eller hållit sig till övningar på land.

– Hon är väldigt besvärad av det vissa dagar, säger ­tränaren Johan Wallberg.

Provat nackkrage

Alshammar har burit smärtan dygnet runt och har stundtals varit nerstämd, berättar läkaren René Tour. Hon skonas heller inte på nätterna där den klämde nerven har hållit henne vaken.

Hon har provat nack­krage, men kastat bort den igen. Nu försöker hon bara sova på rygg för att inte förvärra plågorna.

– Hon vaknar på natten av att det kommer smärta, säger Tour och fortsätter:

– Ligger hon på den sidan i sömnen blir det mer tryck. Det optimala är att sova på rygg, men det är lättare sagt än gjort när man sover.

Johan Wallberg uttrycker att Therese Alshammar ”simmar med en död arm”. René Tour förklarar vad som menas:

– Det är två problem när det trycker på en nerv: Alla har kanske haft känslan att en arm somnar, det är vad Johan menar med ”död arm”. Det andra är en nervsmärta som är så ­besvärlig att man inte kan övervinna den med sina ­egna endorfiner och adrenalin.

Det här har Drabbat Alshammar

4 juli: Efter ett träningspass får Alshammar ont i nacken efter att ha använt en så kallad dragmaskin.

”Hon har en extrem styrketräning och avancerade övningar och rörelser”, säger läkaren René Tour.

5 juli: Alshammar bedöms ha nackspärr och behandlas för det.

13 juli: Landslaget samlas i Pescara, men Alshammar ansluter inte förrän ett par ­dagar senare. Stelheten i nacken är kvar, så man misstänker att det är något värre än nackspärr.

22 juli: Smärtan blir värre, så Alshammar kan inte simma som vanligt längre. Ingen undersökning med magnetkamera görs eftersom den rätta utrustningen saknades i Pescara.

25 juli: Alshammar landar i London men vill inte ge någon kommentar till Sportbladets reporter som möter på Heathrow. Senare på kvällen undersöks hon och får besked att en nerv som går mellan nacken och höger axel är i kläm.

26 juli: Förbundskapten Ulrika Sandmark informerar de andra i landslaget om ­skadan. Klockan fyra på eftermiddagen försöker Alshammar träna.

Följ ämnen i artikeln