”You need to know when you re in trouble”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-07-20

Dags att återvända till frågan om när det är motiverat att gå all-in, eller syna någon annans all-in.

Men först måste jag ta upp ett relaterat begrepp som används flitigt bland proffs: hur stor din markerstapel är i relation till mörkarna och en eventuell ante.

Detta tal, som du tämligen enkelt kan räkna fram, styr delvis dina beslut. Ju större tal – låt oss kalla det för T – desto fler handlingsalternativ har du.

Två exempel: om mörkarna just då är 50-100 och du har 1?280 i marker, är ditt T = 1?280 dividerat med 50+100 = 1 280/150 = cirka 8,5. Din markerstapel är alltså 8,5 gånger större än startpotten när given börjar. Om mörkarna i stället är 300-600 och det nu dessutom har införts en ante på 50 från var och en och ni är totalt 9 spelare vid bordet, ligger det 300+600+450 = 1? 350 i startpotten; har du då 32?000 i marker är ditt T = 24.

Vad har du då för nytta av detta tal T? En erfaren spelare håller hela tiden koll på sitt eget T i no-limit, men också på motståndarnas respektive T. Du bör alltså träna på att i livespel snabbt kunna bedöma de andras markerstaplar.

Spela tålmodigt med högt T

Jo, storleken på din markerstapel i relation till de ”fasta avgifterna” just då påverkar de valmöjligheter du har. Med ett T som är 20 eller 25 eller större ändå, är du inne i komfortzonen. Du kan spela tålmodigt och vänta in goda starthänder, eller terrorisera de övriga med höjningar.

Sjunker ditt T under 20, kan du inte längre hota de andra på samma sätt. Mörkarna och anten börjar att tära på ditt kapital, och du tvingas att ibland ta chanser genom ett aggressivt spel med händer som före floppen är mera mediokra, som A-6 och K-J.

Går ditt T ned under 10, är du klart i riskzonen. De andra kommer att vädra blodlukten och börja attackera dig hårdare, för att sätta press på dig och få dig att fatta tveksamma beslut.

Och sjunker ditt T till 5 eller lägre, har du i princip förlorat förmågan att skrämmas: frågan är inte längre om utan när du tvingas gå all-in – och räkna då med att bli synad.

Naturligtvis låter erfarna proffs inte sin markerstapel sjunka så lågt, utan agerar dessförinnan. ”You need to know when you’re in trouble”, som förre världsmästaren Brad Daugherty har formulerat det.

Dan Glimne (websport@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln