Ingen höjning av idrottsanslaget
Publicerad 2014-10-23
Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville under valrörelsen öka det statliga anslaget till idrotten, men när regeringens budgetförslag lades fram på torsdagen låg idrottens anslag kvar på 1,7 miljarder kronor, uppger Radiosporten och Riksidrottsförbundet (RF).
I TT:s enkät inför valet uppgav Socialdemokraterna att de ville satsa 250 miljoner kronor årligen på idrotten. Regeringskollegan Miljöpartiet sade inför valet att de ville satsa 100 miljoner kronor extra per år på idrottsaktiviteter i miljonprogramsområden.
Det statliga idrottsstödet har legat still på 1,7 miljarder sedan 2009 och RF hade äskat för en höjning med 300 miljoner kronor.
Regeringen skriver i budgetpropositionen att "idrottsrörelsen har utmaningar att fortsätta arbeta aktivt med", som integrering, jämställdhet, matchfixning och dopning. Däremot anser regeringen att målet för idrottspolitiken "i många delar är uppfyllda".
RF-ordföranden besviken
Ordföranden i Riksidrottsförbundet (RF), Karin Mattsson Weijber, skriver på Twitter att hon är "rejält besviken på regeringen".
"Löftet från S på 272 MSEK sveks totalt – inga ytterligare resurser till idrotten. Men ökade förväntningar."
Mattsson Weijber får medhåll från kända svenska idrottsprofiler:
"Katastrof", skriver den förre tennisstjärnan Magnus Norman, och tillägger: "som när nån svensk vinner något stort, då passar det att gärna fångas på vild. Har tappat förtroende."
"Idrotten är viktig... men bara ibland. tragiskt", skriver den förre alpinstjärnan Thomas Fogdö.
Tvingas skära på föreningsstödet
Mattsson Weijber säger på rf.se att svensk idrott, med inflationen inräknad, har tappat nästan 200 miljoner kronor i statligt stöd jämfört med 2008.
"Redan i sin skuggbudget förra året lovade socialdemokraterna en höjning med 272 miljoner, ett löfte de har upprepat sedan dess. Därför blir vi naturligtvis oerhört besvikna när vi får det här beskedet i budgetpropositionen, speciellt som det inte heller finns någon höjning i budgetprognoserna för de kommande åren", säger hon.
RF har de senaste åren använt fonderade medel, samt minskat den egna administrationen, för att klara situationen. Nu är det inte längre möjligt menar Mattsson Weijber.
"I årets budget tvingades vi skära ner på stödet till medlemsförbundens elitverksamhet, men skyddade medvetet den lokala barn- och ungdomsverksamheten. Men eftersom vi inte får någon ökning till nästa år heller så kommer det nu att bli nödvändigt att skära på föreningsstödet också", säger hon.
"Det drabbar i så fall främst barn och ungdomar i familjer med knappa ekonomiska resurser."
Sänker LOK-stödet med 30 miljoner
RF-ordföranden Mattsson Weijber säger till TT att det oförändrade anslaget till idrotten är en rejäl besvikelse, eftersom S lovat både i sin skuggbudget i fjol och i valrörelsen ett tillskott på 272 miljoner kronor.
– Det finns ju någonting mellan 272 miljoner och 0 kronor, säger hon.
Eftersom det inte gjorts någon indexuppräkning på idrottsanslagen sedan 2009 har RF räknat ut att anslagen urholkats med 200 miljoner kronor sedan 2009. RF har redan gjort ett flertal besparingar som inte drabbat föreningar och förbund. Nu tvingas man minska på det lokala aktivitetsstödet med 30 miljoner kronor, från 630 till 600 miljoner kronor.
– Det är en mindre sänkning som inte stjälper någon verksamhet men det känns ju helt fel. Vi vet att föreningarna har det allt tuffare för de har samma kostnadsökningar som alla andra.
Mattsson Weijber säger också att "det är lite störande att regeringen ökar förväntningarna på ett utvecklingsarbete (bland annat i frågor som integration, jämställdhet, matchfixning och dopning) när man har lovat 272 miljoner – och inte ger någonting. Det tycker vi är en dålig kombination."