Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Dopningsexperten slår tillbaka mot Tre Kronor

Publicerad 2014-02-23

Tre Kronor rasar mot IOK:s "amatörmässiga" hantering av Nicklas Bäckströms positiva dopningsprov och menar att de bara vill ha uppmärksamhet.

Nu slår svenske dopningsexperten, och ordföranden i IOK:s medicinska kommitté, Arne Ljungqvist tillbaka.

– Vad är det för prat, säger han i TV3.

Tommy Boustedt och Arne Ljungqvist.

Ända sedan det stod klart att Nicklas Bäckström testat positivt för substansen pseudoefedrin har Tre Kronor gått till hård attack mot IOK för hanteringen av fallet.

Landslagschefen Tommy Boustedt menar att tidpunkten för beskedet, bara två timmar innan nedsläpp var medvetet vald för att få största möjliga uppmärksamhet.

– Jag tror inte att så många skulle ha suttit här om vi fått beskedet tidigare. Jag tror att de (IOK) hade svaret tidigare, men höll på det med flit. Hela storyn är hemsk, sa Boustedt på presskonferensen.

"Finns inget intresse av uppmärksamhet"

Nu slår Arne Ljungqvist, ordförande i IOK:s medicinska kommitté och vice ordförande i WADA, tillbaka.

– Nej vad är det för prat, IOK vill väl inte ha uppmärksamhet kring positiva fall. Det finns inget intresse alls för det. Men är det så att det dyker upp ett dopningsfall så måste det hanteras enligt de regler som gäller enligt WADA:s regler, säger Ljungqvist i TV3.

Varför svaret dröjt så länge vet han inte.

– Med de rutiner vi normalt har på plats så borde vi få svar inom 24 timmar. Här har det dröjt längre, det håller vi på att utreda varför, men det har inget med resultatet i sig att göra, säger Ljungqvist.

"Trista toner och överreaktioner"

Han avfärdar också Tommy Boustedts anklagelser om att fallet fått ökad uppmärksamhet för att det är en berömd ishockeyspelare i stället för "någon som åker kälke".

– Det här blir väldigt trista toner och överreaktioner. Är det så att det dyker upp ett fall som är att klassa som ett dopningsfall så döms alla efter samma regler, säger han.

Arne Ljungqvist menar också att gränsvärdet för pseudoefedrin är väldigt högt.

– Förut fanns det ett gränsvärde på 15 nanogram per milliliter, då tillhörde jag dem som tillstyrkte att man tog bort pseudoefedrin från listan då det hade en svag stimulerande effekt. Men när det sedan återfördes på listan för fem år sen var det med ett gränsvärde som är 10 gånger högre än dåvarande nivå. Ett gränsvärde som ligger så högt att det krävs höga doser för att nå dit, säger han.

Följ ämnen i artikeln