Jag får rösta – men inte spela poker för 150 kr...

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-19

Så har då den beramade spelutredningen landat på bordet, och det är bara att konstatera att dess slutsatser vad gäller oss pokerintresserade representerar årets utdragning på rivern. Det är NEJ till både nätpoker och livepoker – annat än i statlig regi, förstås, de inkomsterna vill man självklart inte avstå från.

Jag inbillade mig länge att livespel skulle få tummen upp, men på sidan 336 konstateras att: ”... fysiskt pokerspel i turneringsform bör inte tillåtas.”

Jaha.

Som myndig medborgare är jag alltså betrodd med att rösta fram en riksdag, utföra viktiga kirurgiska ingrepp efter vederbörlig utbildning, och riskera livet dag ut och dag in som medlem i den svenska hjälpinsatsen i Afghanistan – men inte med att spela klubbpoker med ett inköp på 150 spänn i Alingsås.

Och nätpoker?

Spelutredningen klassar nätpoker bland de ”farliga interaktiva spelen”, och säger på sidan 298 att sådana ”... ska enligt direktiven vara föremål för den striktaste statliga kontrollen. Av detta följer att Svenska Spel ska ha ensamrätt för dessa spel.”

De utländska spelbolagen som erbjuder nätpoker bör enligt utredaren Jan Nyrén utsättas för blockering av ip-adresser och minutiös granskning av betalningstransaktioner, allt övervakat av Storebr?... ?förlåt, den tilltänkta Spelmarknadsinspektionen.

”När man blockerar ip-nummer så stannar pengarna i Sverige och det gynnar Sverige”, sade Nyrén under presskonferensen. Jo, med motsvarande logik löser man ju behändigt Volvos och Saabs problem – det är bara att förbjuda de ”utländska biltillverkarna”. Mellan raderna i utredningen tycker man sig riktigt märka en längtan efter att också införa ett restriktivt visumförfarande för svenskar till Monte Carlo och Las Vegas, om det nu bara hade varit möjligt.

En motanalys

Det finns en i mitt tycke svenskt osund mental fixering samt politisk låsning vid att spelandet för tid och evighet SKA generera ett fläskigt överskott till staten, på ett sätt som man inte skulle drömma om att utsätta hårklippning eller bilreparationer för.

Varför?

Jag verkar vara den ende som i debatten offentligt ifrågasätter detta.

Lika osunt är demoniserandet av ”utländskt” spel. Vad kommer att bli nästa ”utländska” företeelse att väcka de styrandes misshag? På 1920-talet motarbetades jazzen, och på 1980-talet övervägde några inom (s) på fullt allvar att förbjuda parabolantenner: att låta svenska folket titta fritt på ”utländsk” tv kändes inte bra.

Dessutom är ”farligt spel” – och har alltid varit – en definitionsfråga.

Åren 1898–1923 var allt spel på hästar förbjudet i lag i Sverige; fotbollstippandet ansågs en gång vara så omoraliskt att det 1934–43 var förbjudet att läsa upp den rätta tipsraden i svensk radio; och när skraplotten 1986 kom till Sverige sågs den som så farlig att folkrörelserna förbjöds att befatta sig med den, varför dåvarande Penninglotteriet fick ensamrätten.

Gör tankeexperimentet att spelutredningens förslag klubbas igenom, och kvar som Statlig Pokerleverantör blir Svenska Spel?... utan några kvaltävlingar till vare sig EPT, WSOP eller WPT, helt i enlighet med sitt regelverk, och med en sajt som inte höll måttet i deras så kallade SM. Efter varje större placering i pengarna utomlands hade du kunnat förvänta dig att bli granskad av myndigheterna, för att säkerställa att du inte i smyg kvalat in via någon ”fulsajt”.

Någon som tror att vi skulle förbli en stor och respekterad pokernation då?

Och är det någon mer än jag som minns när ordet mångfald förknippades med något positivt?

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln