Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Sprang ner från läktaren – för att ge vård

Publicerad 2014-10-24

När Joacim Ernstsson föll ner livlös på marken sprang en besökare ut på planen.

Åskådaren Johan Silfverstolpe hjälpte till att rädda Lugispelarens liv.

– Det är inget att bli imponerad av, det fanns flera på plats som kunde ha gjort samma sak, säger han.

Johan Silfverstolpe.

Mitt i första halvlek mellan Lugi och Kristianstad segnade Joacim Ernstsson ner på plan. Lugis 32-åring låg livlös efter att ha drabbats av vad som på läkarspråk kallas "en allvarlig cirkulationsrubbning". Alltså hjärtstopp.

Lugis läkare Ioannis Kostogiannis skyndade ut för att behandla spelaren, men fick snart hjälp av en åskådare som sprungit ner från läktaren. Han heter Johan Silfverstolpe och är hjärtläkare.

"Mådde inte bra"

De två gav hjärt- och lungräddning för att Ernstsson skulle få tillbaka sin puls.

– Han mådde uppenbarligen inte bra. Det är allt man kan säga när man ser saker på avstånd. Någon i laget var där och hjälpte honom redan, så jag fyllde bara på, säger Silfverstolpe.

Hade spelaren puls när du kom fram?

– Nej, det var en allvarlig cirkulationsrubbning, så vi fick göra hjärt- och lungräddning. Trettio tryck och två inblåsningar.

Silfverstolpe berättar att de efter hjärt- och lungräddningen gav Ernstsson två elstötar med en hjärtstartare, vilket gav effekt. Pulsen stabiliserades och spelaren kunde efter 20 minuter föras med ambulans till sjukhus.

Silfverstolpe bedömde då att den mest akuta krisen var över.

– Han kunde själv ta sig upp på båren och talade med oss när han åkte därifrån, säger han.

"Hade inte gått över"

Senare under kvällen kom de första rapporterna om Joacim Ernstsson. Han uppgavs då må okej, men behövde bli kvar på sjukhuset en tid för observation.

Hjärtläkaren och åskådaren Johan Silfverstolpe är glad över de positiva beskeden, men tonar i samma mening ner sin betydelse.

– Jag vill poängtera att det fanns väldigt mycket annan sjukvårdspersonal på plats. Det var så gynnsamt det kunde vara, säger han.

Hur illa kunde det ha gått?

– Det är min bedömning att det behövdes hjärt- och lungräddning, att det inte hade gått över utan behandling.

Hur snabbt efter ett hjärtstopp behöver man få vård?

– Man vill ge det så fort som möjligt, helst inom fem minuter, men det finns en gradvis gående skala. Längre perioder med cirkulationsrubbningar kan göra att man blir medvetslös upp till flera dagar på grund av syrebristen. Det finns också dom som får bestående skador.