Dopningsbråket: ”Det är fullständig botten”
Uppdaterad 2017-02-22 | Publicerad 2017-02-17
SOK anklagas för att ha vägrat lämna ut uppgifter till astmautredningen.
Det har skapat ett svenskt-norskt dopningsbråk.
– Att säga att vi inte vill lämna ut något är oerhört vilseledande, säger SOK-chefen Peter Reinebo till Expressen.
I går frikändes norska skidförbundet kring astmafrågan.
Katharina Rise, jurist och ledare av granskningsgruppen, berättade att det norska skidförbundet ”inte på ett oförsvarligt sätt diagnostiserat och/eller behandlat utövare utan påvisad astma eller liknande luftvägsproblem”.
– Vi har inte upptäckt att friska idrottare har varit medicinerade, utan att det har funnits symptom, sa Katharina Rise under presskonferensen.
Norska utspelet: Skandal
Medan norrmännen frias riktas i stället kritik mot Sverige.
Dagbladets krönikör Esten O Saether pekar på en speciell del i rapporten där Sveriges olympiska kommitté (SOK) ska ha nekat utredarna tillträde till viss information om hur man arbetar med medicinering.
”Granskningskommittén har bett om att få de här planerna, men inför publiceringen av rapporten har SOK inte velat lämna ut dem till kommittén”, står det i rapporten – vilket får Saether att rasa.
”Ledarna i svensk toppidrott vill inte lämna ut upplysningar om sitt hälsoarbete. Det är en skandal i det här sammanhanget – öppenhet och ärlighet är lättare att kräva av andra än sig själv”, skriver den norske krönikören.
”Vilseledande – botten”
Ett utspel som får Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo att gå i taket.
– Att säga att vi inte vill lämna ut något, det är oerhört vilseledande. De har haft möjligheten i flera månader att komma och ta del av vårt. Det är väl inte så att vi ska behöva åka till Oslo när det är de som har problem, de får komma till oss. Det här är botten, botten, säger Reinebo till Expressen.
Reinebo hävdar att man fått en förfrågan och tackat ja norsk skididrott om att berätta om sina riktlinjer, men att mötena sedan runnit ut i sanden.
– Jag tänkte på det igår kväll när jag såg hur det formulerades. Jag kände: ”Vad fan är vi skyldiga till?” Vi är inte skyldiga till nåt. Vi har riktlinjer, vi erbjuder oss att vi visa upp dem, men de bemödar sig inte komma. Och så får man ett nackskott i den här rapporten. Det är fullständig botten, säger Reinebo.