Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Matilda Söderlund klarade den omöjliga gränsen

Uppdaterad 2019-11-07 | Publicerad 2019-11-06

Hon har inte tävlat på tre och ett halvt år.

Men utmaningen att nå den historiska gränsen fick Matilda Söderlund att rekordsatsa.

Här berättar Nordens första kvinna som klarat en 9A om dramat bakom.

Här klarar hon den omöjliga klättringenHär klarar hon den omöjliga klättringen

Matilda Söderlund, 27, är en av få i Sverige som, tack vare sponsorer, lever på klättring. Ett par gånger om året åker hon på längre resor för att klara av nya leder och svårighetsgrader.

När Söderlund anlände till det Tyskland i oktober visste hon precis vad hon ville uträtta där – hon skulle nå en dröm som hade haft sedan hon var 12.

– Jag hade varit sugen på att klättra den där leden ett tag så när jag kom till Frankenjura, som är ett legendariskt klättringsområde, åkte jag direkt till klippan och tittade upp på den, berättar hon.

Sportklättring har olika svårighetsgrader och börjar på graden 3A och sedan går de upp tre grader per nivå. Leden som Söderlund hade siktat in sig på har svårighetsgraden 9A, som ses som en närmast omöjlig gräns att klara av för kvinnor.

Första nordiska kvinnan att klara 9A

Men ett par dagar senare blev Matilda Söderlund den första nordiska kvinnan att klättra det ”omöjliga”. Totalt är det bara ett 20-tal kvinnor som har klarat det någonsin.

– Jag kände att jag hade det i mig för jag har klättrat stabilt på 8C i ungefär ett halvår. Men det känns helt ofattbart. Jag kommer bara ihåg fragment av klättringen, jag var i ett sådant flow och helt plötsligt var jag uppe.

Hur skulle du beskriva klättringsleden?

– Den är typ 15–18 meter, svagt överhängande och väldigt intensiv. Det var extremt små grepp och det fanns inte utrymme för något misstag. Vi har ju krita på händerna men det fanns knappt utrymme att ta på mer, förklarar hon.

Direkt efter att Matilda Söderlund hade klarat leden ringde hon till sin pappa för att berätta.

– Jag testade klättring första gången på ett kalas när jag var elva. Då trodde jag att klättring bara var en sådan kalasaktivitet som typ bowling. Men jag fastnade där på väggen och satte i gång att tävla direkt och sedan började pappa också klättra. Så vi har varit runt i hela Sverige och världen med klättringen. Det är verkligen superfint att vi har haft det ihop, berättar Söderlund.

En av Sveriges bästa klättrare

Matilda Söderlund har vunnit SM ett flertal gånger och har kommit sexa i World Games – vilket gör henne till en av Sveriges bästa klättrare någonsin. Men sedan tre och ett halvt år har hon slutat med klättring i tävlingsform.

– När jag började plugga fick jag lite andra perspektiv på saker och ting. Jag började reflektera över varför jag klättrar och då kom jag fram till att jag kände mig ganska klar med att tävla. Jag bestämde mig istället för att göra en helhjärtad satsning på klättring utomhus där jag enbart tävlar emot mig själv. Man kan jämföra det med gå från alpin skidåkning till freeride.

Vad är ditt mål nu efter 9A?

– Nu hoppas jag att jag kan etablera mig på den här nivån. Sedan vill jag ju bli den bästa klättraren som jag kan bli och om det innebär att jag klättrar 9A eller en svårare nivå, det får jag se.

Klättring är en OS-gren i Tokyo 2020, är det något som lockar?

– I OS kommer det att vara ett kombinerat format med tre grenar där min favorit ledklättring är en av dem. Men de andra två grenarna har jag inte hållit på med så mycket. Så om jag hade varit 15 år så hade jag satsat stenhårt men nu känns det inte aktuellt.

Följ ämnen i artikeln