SM-guld 2016 till Södertälje Kings

Publicerad 2016-04-28

Vinner fjärde raka titeln

NORRKÖPING. Södertälje King är mästare – igen.

De besegrade Norrköping på bortaplan med 63-60 – och tog därmed sitt fjärde raka SM-guld.

Stor hjälte blev stjärnan Skyler Bowlin som gjorde nio poäng de sista två minuterna.

– Hur det smakar? Det smakar som ett mästerskap, säger Bowlin efter att ha halsat ur champagneflaskan.

Södertälje har dominerat svensk basket de senaste åren – och fortsätter att göra det. I Stadium Arena säkrade klubben sitt fjärde raka SM-guld efter att ha vunnit finalserien mot Dolphins med 4-0 i matcher. Men Norrköping bjöd på hårt motstånd i den fjärde finalen, även fast det var Kings som inledde bäst och Dolphins tog timeout efter 4.04 och då var ställning 2-9.

Timeouten gav effekt och Kings ledning var endast två mål efter den första perioden. I andra perioden fortsatte det tajta och täta försvarsspelet från båda lagen, samtidigt som inget av lagen hade någon större framgång i skyttet och det gjorde att ställningen i paus inte var mer än 20-23.

Blev en nagelbitare

I inledningen av tredje perioden lyckades dock gästerna luckra upp hemmaförsvaret och det kändes som att Kings var på väg ifrån, men Dolphins amerikanske forward Joshua Hairstone ville annorlunda och såg med några tvåpoängare till att Dolphins låg under med fyra poäng inför den sista perioden, och den sista akten blev en nagelbitare för de 1 983 åskådarna.

När Norrköpings Tim Schüberg satte en trepoängare var ställningen lika, 49-49, och det var bara två och en halv minut kvar, men då klev Södertäljes stjärna Skyler Bowlin fram och gjorde nio poäng – och såg därmed till att Kings kunde säkra sin fjärde raka titel.

”Som en duracellkanin"

Amerikanen hade annars en rätt tuff inledning på matchen och i paus hade han bara gjort fyra poäng, men höjde sig ju längre matchen led och var till slut den som fällde avgörandet.

– Vi förlorar fyra matcher på hela säsongen, de förlorar fyra matcher på en vecka. Vi vinner mot tvåan i serien i fyra raka matcher. Jag är stolt över laget, säger lagkaptenen Mike Joseph, som hyllat finalseriens MVP Skylar Bowlin.
– Han är så jäkla grym. När alla andra har varit trötta har han orkat. Han är som en duracellkanin.

Kings vann matchen med 63–60.