Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Nils

”Besviken att jag aldrig vann en Grand Slam”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-04

Thomas Enqvist om modeintresset, Sampras och drömmen om Davis Cup

Kapten Enqvist Thomas Enqvist har tagit över det svenska DC-laget. Nu drömmer han om nya svenska framgångar. FOTO: BJÖRN LINDAHL

Thomas Enqvist har alltid varit trendkänslig och mån om sitt yttre.

Om du inte frågar flickvännen Carine, alltså.

På deras första dejt var han förklädd till en skallig munk.

– Jag såg för jävlig ut, men det gick vägen ändå. Vi ska snart gifta oss, säger den svenske Davis Cup-kaptenen i en stor intervju om papparollen, Björn Borgs gloria och skidåkaren som räddade honom från att döpas till Styrbjörn.

Det har alltid funnits en ledare i Thomas Enqvist, som debuterar som Davis Cup-kapten när Sverige möter Argentina. Det var därför bilarna han rattade som aktiv såg ut som ett slags rullande sportbutiker. I baksäte och bagageutrymme låg alltid ishockey- och innebandyklubbor, fotbollar, skridskor, puckar och matchtröjor.

– Jag är väldigt idrottsintresserad och har alltid gillat att fixa matcher. Under ett träningsläger i Stockholm blev vi löjligt tända på att spela fotboll – men vilka skulle vi utmana? Det slutade med att jag åkte till Lidingö brandstation och frågade om brandmännen ville spela, berättar den förre världsfyran.

Hur reagerade personalen?

– Jo, de ville spela. Efteråt blev det förstås lite tennissnack, men det var ett skönt gäng. Det blev till och med en returmatch.

En vallning från Styrbjörn

Hans omätbara idrottsintresse har tydligen gått i arv från pappa Folke, som skötte tennisbanan i barndomens Sköndal och spelade fotboll för Jönköpingsklubben IK Reif. Tipsextra var heliga stunder för den nu pensionerade ingenjören och hans söner, Thomas och Torbjörn. När favoritlaget Liverpool spelade upphörde allt annat att existera.

– Pappa bandade matcherna med Liverpool. Vi kollade, käkade – och såg sedan matchen en gång till. Det motiverade han med att han kunde analysera matchen bättre när han inte var så nervös.

Föga överraskande har tennisens förbundskapten fått sitt namn efter en annan idrottare. Thomas Enqvist föddes den 13 mars 1974, bara några veckor efter att skid-VM avgjorts i Falun.

– Nicklas Kulti brukar säga att jag var en bortvallning från att heta Styrbjörn – och det är sant. Torbjörn och Styrbjörn skulle vi heta. Det var redan bestämt, men under tremilen var pappa nervös och sa: ”Om Magnusson vinner och vi får en son, då ska han också heta Thomas.”

Styrbjörn Enqvist...

– Ja, det är faktiskt ganska skönt att han vann, säger Thomas och skrattar där han sitter med en kopp kaffe på Scandic Park i den kungliga huvudstaden.

Du är väldigt intresserad av fotboll och ishockey. Varför blev det tennis?

– Min tre år äldre bror spelade och jag ville göra allt som han gjorde. Han var min stora idol. Varje dag under de första tolv åren av mitt liv gick ut på att slå min bror i vad det än gällde. Jag var otroligt tävlingsinriktad.

Världsettorna Mats Wilander och Stefan Edberg kommer från Småland – och du har småländska föräldrar. Folke växte upp i Hullaryd utanför Aneby och mamma Birgitta i Strömsnäsbruk... Är det förklaringen till att du också blev en världsspelare?

– Det är mycket möjligt. När jag växte upp var vi alltid i Småland på somrarna. Jag och brorsan tillbringade timme efter timme på banorna där.

1991 toppade du juniorvärldsrankingen, vann Australian Open och Wimbledon och gick till final i Öppna franska. Som senior vann du 19 titlar, men du fick aldrig vinna en Grand Slam-turnering. Du hade din stora chans i Australian Open 1999, men föll i finalen mot Jevgenij Kafelnikov. Är det något du fortfarande kan gräma dig över?

– Ja, jag är väldigt besviken över att aldrig ha gjort det. Om någon sagt att jag skulle bli proffs och vinna 19 titlar när jag och brorsan spelade på Sköndalsbanan hade jag tagit det och varit jättestolt. Samtidigt måste jag säga att jag definitivt hade målsättningen att vinna en Grand Slam-turnering.

”Det är helt underbart”

Många idrottare hamnar i en kris när de slutar. Gällde det dig också?

– Verkligen inte. Min sambo blev gravid ganska snabbt. Det var helt fantastiskt, dels att få vara med om hela graviditeten, dels när Tim föddes. Han fyllde nyligen tre år. Det är de absolut bästa åren i mitt liv. Att bli pappa sätter allt i andra perspektiv. Det är så stort, helt underbart.

Du vann ATP-tävlingen i Marseille tre gånger. Det var ingen tillfällighet att du trivdes i Frankrike...

– Carine, min sambo, kommer därifrån. Vi har varit tillsammans i tio år nu. Vi träffades under turneringen i Marseille, där hon jobbade för ett eventbolag. Sedan sprang jag på henne på tennisklubben i Monte Carlo, där jag bodde. Då vågade jag fråga om hon ville gå ut.

Det ville hon, bevisligen.

– Jo, men när jag frågade om vi kunde gå ut och käka svarade hon att hon skulle åka hem dagen därpå. Jag ville inte missa chansen att gå ut med Carine – men samtidigt hade de andra svenska spelarna lyckats övertala mig att vara med i kabarén som anordnas under turneringen i Monte Carlo. Det har aldrig varit min grej, men vi skulle göra ett nummer och jag kände att jag inte kunde backa ur. Så på vår första dejt fick Carine följa med på kabarén. Jag var utklädd till en skallig munk. Ha, ha, ha. Det såg för jävligt ut.

När ska ni gifta er?

– Jag friade faktiskt i december 2006. Sedan blev Carine gravid och då bestämde vi oss för att skjuta på det. Vi har inget fast datum, men det är tänkt att bli av i sensommar, nästa vår eller sommar.

Lirar hockey – i franska division 4

Halva året bor ni i en liten by utanför Aix-en-Provence. Hur ser vardagen ut där?

– Det är ganska lugnt och skönt. Jag och Carine älskar att spendera tid tillsammans och med Tim. Det blir mycket aktiviteter med honom. Jag älskar livskvaliteten, klimatet och människorna och trivs jättebra där nere. Samtidigt trivs Carine jättebra i Stockholm. Vi har haft tur. Ingen har behövt göra en uppoffring.

Som liten drömde du om Tre Kronor. Stämmer det att du spelar hockey i Frankrike?

– Ja, för Marseille i division 4. Jag älskar det. Även om det inte är NHL är det en dröm att bara sätta på sig matchtröjan. Det är inte så många fransmän som spelar hockey, men de som gör det är väldigt bitna.

Du började spela tennis på veterantouren i fjol och håller fortfarande hög klass. Jag vågar påstå att du är en av Sveriges fem bästa spelare.

– Det är svårt att säga, men för att inte träna mer spelade jag väldigt bra förra året.

Kom igen. På träning brukar du ta set mot Arnaud Clément, som är 67:a på världsrankingen.

– Jo, jag har tagit något set. Det kan jag säga. Ringer Clément och vill träna säger jag inte nej, men jag letar aldrig träning själv. Det kan gå tre veckor utan att jag spelar, men vi veteraner har slagit miljontals bollar, så slagen sitter. Det man tappar är tempot. Mot ett proffs går det för fort.

Kom igen... Du slog 197:e-rankade Sebastien de Chaunac innan han försökte kvala in till Australian Open i år. ”Det är bättre att du åker till Melbourne”, lär han ha sagt.

– Vissa dagar är bättre än andra och mot honom brukar jag nypa något set. Jag kommer ärligt talat inte ihåg vad det blev, men han var inte helt nöjd. Han hade varit skadad och undrade om han verkligen skulle åka.

Vem är den bäste spelare du har mött?

– Pete Sampras. Han servade bra och var så himla effektiv. Jag fick aldrig någon rytm mot honom.

Hur reagerade du när Andre Agassi släppte sina memoarer och avslöjade att han varit dopad?

– Syftet verkade inte vara att han skulle bli bättre i tennis. Han tog det för att han hade personliga problem och kanske var deprimerad. Det förvånade mig, för det var inget som märktes. Jag har läst boken, som är väldigt bra och intressant. Jag gillade Agassi. Han var alltid schyst i omklädningsrummet och bjöd på sig själv, speciellt under den andra halvan av karriären. Han var otroligt viktig för tennisen.

Agassi bar peruk i finalen i Öppna franska 1990. Vad är det galnaste du har gjort på en tennisbana?

– Jag spelade så jävla dåligt mot (Mahesh) Bhupathi när vi mötte Indien i Davis Cup. Jag förlorade första set med 6-7 och tappade serven till 5-6 i andra. Då brann det till i skallen. När vi gick förbi varandra inför sidbytet slog jag med full kraft racketen i nätstolpen – 20 centimeter från Bhupathis ben. Han blev livrädd och slog två dubbelfel i sitt följande servegame. De två sista seten vann jag med 6-1, 6-1. Utan att mena något illa blev det jävligt bra. Racketen fastnade i stolpen, men jag blev av med all frustration.

Ni möter Argentina i Kungliga tennishallen. Det var där Sverige 1975 vann Davis Cup för första gången. Vad har dåtidens svenska superstjärna, Björn Borg, betytt för dig?

– Han var min första idol. När jag var 14-15 år fick jag spela med honom i Salk-hallen. Jag har nog aldrig var så nervös som den dagen, inklusive alla matcher jag har spelat. Det var fantastiskt. När jag såg honom såg det ut som han hade en gloria runt huvudet.

”Robin är en världsstjärna”

Som spelare fick du aldrig vara med och avgöra en Davis Cup-final.

– Nej, men jag har två Davis Cup-bucklor hemma och känner mig delaktig i båda segrarna. När folk frågar vilken vinst jag kommer ihåg bäst svarar jag ofta Davis Cup 1997. Jag spelade alla matcher fram till finalen, där Magnus (Larsson) tog min plats. Vi kunde utnyttja en bred trupp och det var därför vi hade sådana framgångar. Jag var otroligt lycklig när vi vann.

Tror du att du får vinna Davis Cup som kapten?

– Ja, chanserna är bra. Robin (Söderling) är en riktig världsstjärna och på rätt underlag och med rätt förberedelser kan ”Pim-Pim” (Joachim Johansson) slå vem som helst. Ja, det inkluderar alla spelare i världen. ”Vinci” (Andreas Vinciguerra) är en fighter som också är mycket bättre än sin ranking. Dessutom har vi tre bra dubbelspelare. Vi har ingen bred, men en väldigt bra trupp, säger Thomas Enqvist.

Thomas Enqvist om...

...assisterande DC-kaptenen Magnus Larsson:

”Han är en otrolig glädjespridare, en väldigt bra kompis och en smart spelare. För mig är han dessutom en riktig vinnare och en sådan vill jag ha i mitt lag.”

...smeknamnen Melon, Garbo och Enebula:

”Melon kommer från Kulti. Han provade mina kepsar, som gick ner över näsan på honom. Ja, jag har ett ganska stort huvud. Garbo började han kalla mig för att han tyckte att jag gömde mig i Monaco. Enebula kommer från Martin Bohm och är bara en slarvig variant av Enqvist.”

...sitt stora matintresse:

”Första året jag reste med Nicklas (Kulti) och Magnus (Larsson) åt jag nästan alltid spagetti och köttfärssås. Jag förstod inte vad ’carbonara’ och ’arrabiata’ var för något. Matintresset har blivit bredare och bredare och är man tillsammans med en fransyska kommer vinerna och den kulturen. Det är roligt med alla lokala viner i Frankrike.”

...svensk tennis framtid:

”Vi måste ha lite tålamod, men det känns som att tennisen är på gång. Det var länge sedan vi hade fyra spelare i juniorklassen i Australian Open. Daniel (Berta) var världens bästa junior förra året och Christian (Lindell) är en intressant kille som har börjat vinna på Future-nivå.”

...böcker:

”Ibland läser jag mycket, ibland inte alls. Det går i perioder, men jag är ingen bokmal.”

...vinter-OS:

”Jag tittade ganska mycket. Det var underbart att se längdskidåkarna ta så många medaljer. De har slitit mycket och fick den uppskattning de förtjänar. Det är nästan så att man får tårar i ögonen.”

Fakta Thomas Enqvist

Namn: Thomas Enqvist

Ålder: 35 år.

Bor: Lägenhet i Stockholm och hus i en by utanför Aix-en-Provence.

Familj: Blivande hustrun Carine, sonen Tim, 3.

Titlar: 19.

Högsta ranking: 4.

Inspelade prispengar: 75 miljoner kronor.

Sveriges senaste Davis Cup-kaptener:

Mats Wilander, 2003-2009

Carl-Axel Hageskog, 1995-2002

John-Anders Sjögren, 1989-1994

Hans Olsson, 1983-1988

Följ ämnen i artikeln