Wennerholm: Var Dif som såg ut som nykomlingar

AIK skrällde mot Djurgården och vann derbyt med 5-2.

Men det var inte det mest sensationella.

Det var sättet man vann på.

För den här kvällen var det djurgårdarna som såg ut som nykomlingar.

Att AIK skulle peta ner Djurgården under kvalseriestrecket var nästan en omöjlig tanke inför det här heta derbyt, det första mellan stockholmslagen på åtta år.

Och det är AIK som levt i exil de åren, medan Djurgården haft sina dippar i elitserien men tog tillbaka sin stjärnstatus efter SM-finalen mot HV 71 i våras.

På papperet kändes den här matchen avgjord redan på förhand.

Men verkligheten blev en helt annan.

Steen avgjorde

När Oscar Steen kom in direkt från utvisningsbåset efter 10.15 i sista perioden blev han helt ren på Djurgårdens planhalva där Christian Sandberg hittade honom med en perfekt passning

Tre sekunder senare hade han lurat Stefan Ridderwall och lagt pucken mellan benen på djurgårdskeepern.

Ett iskallt mål som betydde 5-2 till AIK.

Då var matchen definitivt över.

Men AIK lag grunden till segern i andra perioden i ett läge där alla trodde att Djurgårdens skulle vända.

Efter 2-1 till AIK i första perioden kvitterade Djurgårdens John Norman bara 1.56 in i den andra och djurgårdarna hade hämtat upp 0-2 och startat andra perioden starkt.

Så vad händer?

Jo, AIK tar över totalt och låter knappt djurgårdarna låna pucken.

Johan Andersson gör både 3-2 och 4-2 och avgjorde matchen.

Även om djurgårdsbacken - och tidigare AIK-aren - David Printz slog en riktig indianare rakt i gapet på Andersson innan AIK:s 4-2 9.56 in i andra perioden, så var det inte oförtjänt på något sätt.

Hardy har mycket att fundera på

Det kunde faktiskt blivit fler AIK-mål då Patric Blomdahl hade ett direktskott klockrent i stolpen och Oscar Ahlström prickade samma stolpe – Ridderwalls vänstra - med en retur några minuter senare.

Djurgården försökte i sista perioden, men AIK kunde spela på resultatet och det gjorde de bra.

För AIK borde det här innebära en rejäl skjuts för självförtroendet, speciellt som man skickade arvfienden under kvalstrecket.

Hardy Nilsson har en del att fundera på.

Han blev utsedd till "Årets Coach" efter succésäsongen i fjol och inte helt oförtjänt.

Kan betyda massor

Nu måste han försöka återskapa det vägvinnande spelet från i fjol.

Det här var Djurgårdens fjärde raka förlust efter segern i premiären hemma mot HV 71.

Säsongen är ung, men pressen ökar ju fler förluster det blir för ett favorittyngt lag som Djurgården.

AIK:s tre poäng kan betyda massor.

Inte bara sportsligt, utan även publikt.

Hade AIK snabbt blivit avsågade i botten hade publiksiffrorna sjunkit med laget.