Pokerfilosofi: vänta inte till sista kortet!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-11-04

Följande situation inträffade för mig nyligen i en no-limit­turnering på nätet. Med ett pocketpar i sexor höjde jag från knappen, från 300 till 600, och bara en annan gick med efter det. I potten ligger nu 1?950. Både du och motspelaren har ungefär 4?000 var kvar. Floppen har kommit på bordet enligt nedan, och spelare 4 tvekar ett tag innan han checkar. Nu är det din tur. Vad gör du? Tänk efter och analysera situationen! ”Rätt svar” finner du längre ned.

Som kommentator i TV4:s Pokermiljonen sitter jag under ­bandningarna med anteckningsblock och skriver ned varje starthand, varje bet, varje höjning.

Det är en form av privilegium att under fem, sex timmar tack vare spionkamerorna få följa spelare som Ken Lennaárd, Per Hildebrand, Christer Johansson och andra ”i närbild”: veta exakt vad de har på handen och studera vilka strategier de använder mot varandra.

På köpet får jag också, med lite arbete, intressant statistik. Totalt spelades det 1?450 givar under de 17 programmen i höstens Pokermiljonen till och med finalen (varav omkring 1?200 redigeras bort före sändning).

En sak som bekräftades gång på gång var den gamla truismen att det inte är korten som talar i poker: det är markerna.

Hur många givar i Pokermiljonen tror du går hela vägen till sista kortet, alltså avgörs inte förrän rivern landat på bordet? Svaret är 18%. Och till och med då betar ungefär 1/4 av gångerna någon av spelarna så hårt att den andre lägger sig i sista rundan.

Tänk på saken: I livepartierna i Poker­miljonen tas sex av sju givar hem med hjälp av markerna och ett effektivt ­satsande, utan att vinnaren behöver visa upp ­sina kort.

På låglimitborden på internet uppskattar jag att bortåt var tredje giv istället går hela vägen till visning. Där fylls onlinepokerrummen av förhoppningsfulla amatörer, som optimistiskt och in i det sista hoppas på pokergudarnas välvilja.

Gör inte samma misstag själv. De gånger du går med i en giv ska du oftast sätta in stöten tidigt: före floppen eller omedelbart efter den.

Av de 205 givar som spelades med fullt bord (sex deltagare) i Pokermiljonen i lucky loser-omgångarna, semifinalerna och finalen – och det således var ännu bättre klass på spelet än i grundomgångarna – vanns 127 FÖRE floppen: alltså 62 procent!

Lär dig därför att använda din markerstapel som vapen: som en dolk, huggsabel eller slägga, allt efter vad situationen kräver.

Vänta inte mjäkigt till sista kortet!

När du läser denna lektion, är jag i Amsterdam för att spela två av turneringarna i Master Classics of Poker. Håll tummarna! Säkert finns det mera pokerfilosofi därifrån som återkommer här i pokerskolan.

Dan Glimne (poker@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln