Hoppas vi klassas som ”medelfarliga”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-05

Dan Glimnes pokerteori

I tisdags och onsdags arrangerades den årliga Spelakademin i Visby, i regi av Svenska Spel, och som vanligt var det en komplex och fascinerande inblick i spelandets framtid som vi deltagare bjöds på. Det så kallade monopolet i Sverige har många förespråkare, bland dem Svenska Spels Margareta Winberg och ATG:s Remy Nilson, men storsint nog hade även Petter Nylander, vd för Unibet, bjudits in för att föra ”spelpiraternas” (Winbergs fras) talan. En av de mest emotsedda föredragshållarna var Jan Nyrén, chef för den pågående statliga spelutredningen som ska lägga fram sitt betänkande den 15 december – och kommer att få stort inflytande över pokerns framtid.

Spellicenser på gång

Vad vi kan vänta oss från utredningen är en rekommendation om att för första gången öppna upp för ett licensförfarande för flera aktörer (läs: de ”utländska spelbolagen”). Dessa skulle då mot avgifter och skatter få verka på den svenska marknaden, och konkurrera framför allt på sportvadhållningsmarknaden; möjligen också om hästspelen.

Något annat som sannolikt kommer är en klassificering av spel efter ”farlighetsgrad” (syftande på risk för spelberoende), i tre kategorier: ”farliga” spel som automater och kasinospel och vilka fortsatt ska vara i statlig regi; ”medelfarliga” spel som sport- och hästvadhållning, där ett licensförfarande kan komma ifråga; och ”ofarliga” spel som lotterier, vilka fortsatt får drivas även av folkrörelserna och de humanitära organisationerna.

Var passar då pokern in? På en direkt fråga från mig svarade Jan Nyrén att man ännu inte fattat beslut om onlinepoker ska anses vara ”farligt” eller bara ”medelfarligt”, och i det senare fallet bli föremål för licenser. Inte heller har man kommit fram till något ställningstagande huruvida pokerklubbar med ålderskontroll och alkoholfri servering, som inte drivs i vinstsyfte och bara erbjuder liveturneringar med blygsamma inköp, ska bli tillåtna under någon form av överinseende.

Spärrar för IP-adresser

Och om det nu blir licenser, hur ska man handskas med aktörer som inte får någon? Här berättade Nyrén att man undersöker spärrar för IP-adresser och betalningslösningar, vilket dock är ett infekterat ämne i FRA-debattens kölvatten.

Vi pokerspelare får helt enkelt avvakta den 15 december.

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln