Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Guld – trots ryggsmärta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-21

Så ska Lindberg bli av med problemen till OS

OS-uppladdningen störs av en ryggskada, men Anna Lindberg har kommit på saker att göra fram till augusti för att lindra smärtan.

Som att delta i EM, utklassa konkurrenterna och vinna med 23 poäng.

– Skulle jag tänka på min rygg hela tiden skulle jag bli knäckt. Jag har bestämt mig för att fortsätta hoppa, då får jag acceptera att det känns, säger hon.

Inför EM hade Anna Lindberg, 26, inte tävlat från enmeterssvikten på ett år, men det märktes inte i gårdagens final. Inför sista hoppet var konkurrenterna – främst tyskan Katja Dieckow och ungerskan Nora Barta – chanslösa och Lindberg hade i stort sett kunnat ramla från svikten och ändå försvara sitt guld från Budapest i fjol.

”Är ingen OS-gren”

I OS-programmet ingår inte hopp från en meter, men segern är ändå viktig för Lindberg.

– Framför allt är det skönt att vara igång igen och ta ett mästerskapsguld. Kanske är det ingen OS-gren, men för mig som satsar på EM också känns det härligt, det ger självförtroende.

Är det rimligt att hoppas på medalj i OS?

– Jag har samma målsättning där som nu. Vi är så många som slåss om medalj, så det är skittufft att ställa krav på sig.

Hotade karriären

För fem år sedan hotade en knäskada karriären och för snart ett år sedan visade det sig att diskarna i ländryggen var sneda. Smärtan höll Lindberg borta från bassängerna i sju månader och för att komma tillbaka tog hon i höstas kontakt med sjukgymnasten Annki Brattsell. Tillsammans la de om Annas vardagsmönster.

– Jag får se till att göra allt rätt nu: ligga rätt, röra mig bra, vila ryggen med benen högt och en kudde under knäna.

Vill inte tänka på det

Går din disk att operera eller kommer du alltid ha ont?

– Förhoppningsvis lugnar det sig när jag slutar påfresta ryggen. Jag försöker inte tänka på ryggen, det gör så många andra. Dessutom håller jag ju på med idrott, inte den bästa idrotten för ryggen heller, då kan jag inte tänka ”aj, gud vad ont jag har, det är synd om mig”.

Följ ämnen i artikeln