Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Speedway vill ha stängd liga

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-16

De höga kostnaderna kan sänka klubbarna

Dålig ekonomi är vardagsmat inom svensk speedway.

Ett förslag, som allt fler klubbar verkar kunna enas kring, är att stänga elitserien för att dämpa de skenande kostnaderna.

Familjen av speedwayklubbar i Sverige är inte stor. Men att ena dessa under gemensamma kriterier har historiskt sett varit mycket knepigt.

Så långt håller alla med.

– Vi har sagt en sak på möten, gjort en annan hemma på kammaren. Alla har säkert bjudit förare mer pengar än vi kommit överens om, säger Rospiggarnas Mikael Messing.

– Lönetak fungerar i teorin men inte i praktiken, säger Indianernas Ola Andersson.

– Vi har varit lika goda kålsupare allihopa, säger Smedernas Göran Karlsson.

Klubbledarna är också överens om att kostnadsökningarna måste stoppas och att man nu måste kunna komma överens för att rädda sporten.

En stängd liga verkar också vara det förslag klubbarna kan tänkas ena sig kring. Om klubbarna inte riskerar degradering skulle de våga ge yngre förare chansen i större utsträckning, är en vanlig åsikt. Och yngre förare är oftast lite billigare i drift.

– Jag tror det är en bra medicin för att få lite arbetsro. Men blir det så tycker jag att det ska kunna gå att begära en plats i högsta serien för den som tycker sig ha möjligheter och samtidigt kunna lämna sin plats om man inte längre har förutsättningar, säger Vetlandas sportchef Bo Wirebrand.

– Vi har fått lite pengar över de senaste åren, men kommer ändå att minska vår förarbudget kommande säsong. Vi är beredda på att möta lågkonjunkturen, fortsätter Wirebrand.

Tony Olsson, koordinator på Svemo, tycker inte förslaget om en stängd liga är negativt.

– Alla vet hur situationen ser ut för många klubbar och det är givetvis inte bra för sporten. Förslaget om en stängd liga kommer säkert upp på serieföreningens möte i november. Min personliga åsikt i den frågan är att det kan vara värt att pröva. Sen är frågan om det ska vara för lång eller kort tid, säger Olsson.

Följ ämnen i artikeln