Leifby: Jag hoppas att Maharajah vinner

”Det vore ett fint bevis på bredden i svensk idrott”

Kalla – eller Kalla?

Eller kan Örjan slå en Kihl i den svenska skidsjälen?

Jag hoppas det.

Dagens förstasida

I kväll är det återigen dags att blaska bidé och sno på sig kravatten för att komma i stämning inför Idrottsgalan i Globen, galan som brukar vara snäppet bättre än fotbollens dito, men ändå vedervärdig på så många sätt.

Framåt slutet på kvällen kan vi i alla fall se fram emot det finaste priset Idrotts-Sverige har att komma med. Jerringpriset, folkets pris (eller Roger Burman Awards som jag kallar det), har delats ut sedan 1979 och just i år kan bli ett klassiskt Jerringpris-år. Inte nog med att Zlatan Ibrahimovic har petats bort från topp fem av ett gäng rotsnubblare, bli inte förvånade om svenska folkets gullegris nummer ett, Charlotte Kalla, får stryk av ett ekipage med en sulky.

För av fem kvarvarande kandidater är Charlotte Kalla… två.

Hon är nominerad individuellt, för ett OS-guld och två OS-silver, och hon är nominerad som ”Kalla och hennes vänner”, för OS-guldet i stafett. Ett lopp och en prestation som gick rakt in i hjärtat – och bosatte sig där.

De två alternativen kan säkert innebära att rösterna fördelas jämnt, att Kalla på så vis snor röster från sig själv, och att någon av hennes motståndare hittar en lucka och smiter före.

Att Kalla får, som det brukar heta på ­bernadotteska, trettiåttakommafem av rösterna och att 3900… 90… 5… av ­rösterna går till… Örjan Kihlström!

Kanske. Jag hoppas faktiskt på Kihlström och Maharajah.

Av olika anledningar.

Det är klart att trav är sport?

Man behöver ju inte ha haft sex rätt på V65 för att förstå att det är en otrolig bedrift att vinna Prix d’Amérique.

Loppet har körts sedan 1920 och bara fem gånger tidigare har en svensk häst eller kusk vunnit det som kallas världens tuffaste travlopp. Historiskt minns man förstås Helen A Johansson (som dyker upp i ”Mästarnas mästare” senare i vår). Hon blev inte bara första kvinna att köra ett Prix d’Amérique på Vincennes­, hon vann samma lopp med Ina Scot.

Samma år fick Annika Sörenstam Jerringpriset.

Men nu kanske det är travfolkets tur.

Det finns säkert de som hävdar att trav inte är sport, folk av den missunnsamma typen brukar krypa ut ur sina mörka hålor så här i galatider.

Men det är klart att trav är en sport, vad skulle det annars vara?

Det handlar om att tygla en livs levande urkraft, träna den år efter år och få 600-kilobjässen att trava precis så som du vill, vid exakt rätt tillfälle, och bättre än alla andra – i hela världen. Det är biologi, fysik, teknik och natur, det finns ett hjärta till som slår, det räcker inte att stoppa ett tändstift på rätt ställe och hoppas att skiten startar.

V75 lika bra publiksnitt som SHL

Kihlström och Maharajah körde ett perfekt lopp på den geggiga banan utanför Paris och de förtjänar, tillsammans med alla travintresserade runt om i landet, folkets pris.

Det skulle vara ett fint bevis på hur bred och mångfacetterad svensk idrott är.

Enligt Svensk Travsport lockade 65 V75-omgångar 387 057 åskådare under 2014, vilket ger ett snitt på 5 893. En liten nedgång men ändå i paritet med siffrorna som SHL kunde visa upp (5 983 i snitt). Och det lär ju inte höjas om Bofors går upp. Det körs travlopp 364 dagar om året, runt om i Sverige, 9 000 lopp avverkas och 18 000 travhästar är i träning.

Det involverar, som ni förstår, ett gäng dedicerade människor. Tidiga morgnar, otaliga mil med släp, hundratals nätter på något Statt någonstans i Sverige, och så Romme på det.

Trots att totalisatorspelet gör det finns en hel del pengar i sporten går det inte att spela ut glamour- eller lyxkortet.

Lär vara kvällens hingst – oavsett

När Örjan Kihlström, i dag 52 år, slutade nian började han jobba för sin pappa Ivar. Han har varit kusk sedan tidigt 80-tal, vunnit över 5 000 segrar och tillbringat fler fredagskvällar i Årjäng än många av er har sett ”På Spåret”.

Bara det är ju värt ett Jerringpris eller två.

Roligt också att huvudpersonen själv, Maharajah, dyker upp på Idrottsgalan.

Frågan är vad han kör för outfit. Helstängt huvudlag, barfota fram, gamascher – och hästsvans?

Kvällens hingst lär han ju bli – oavsett.