Omvärldens hårda dom mot Armstrong

Publicerad 2013-01-18

Nu reagerar omvärlden på Armstrong-intervjun

Lance Armstrong talade ut hos Oprah och erkände att han dopat sig – men väckte få sympatier.

– För de tusentals som älskar sporten kommer detta inte att fungera. Skadan är redan skedd, skriver svenske OS-mästaren Bernt Johansson i en debattartikel på Svt.

Bernt Johansson blev OS-mästare på cykel i Montreal 1976.

I intervjun med Oprah Winfrey la Armstrong korten på bordet och erkände att han dopat sig.

– Självklart har Armstrong en agenda, som går ut på att krypa till korset och få oss att lita på honom igen. För de tusentals som älskar sporten kommer detta inte att fungera. Skadan är redan skedd, skriver svenske cyklisten och olympiske guldmedaljören Bernt Johansson i en debattartikel på Svt.se och fortsätter:

– Han är i dag ingenting annat än en bluff som förstört för sporten.

Ett steg i rätt riktning

I intervjun menar Armstrong att det var en kultur som existerade när han kom in i sporten, något som internationella antidopningsbyrån Wadas president John Fahey hävdar bara är ett "bekvämt sätt att rättfärdiga det han gjorde på", skriver AP.

Fahley tyckte inte att Armstrong verkade ångerfull under intervjun med Oprah Winfrey.

– Efter att ha sett intervjun är min känsla att han antydde att han troligtvis inte åkt fast om han inte återvänt till sporten, säger han till AP.

Under intervjun sa Armstrong att seger gällde till varje pris och att han inte kände att han gjort något fel när han vann sina titlar.

Men Travis Tygart, chef för den antidopningskommittén, Usada, kallade Armstrongs bekännelser för "ett litet steg i rätt riktning" för cyklisten.

– I kväll har Lance Armstrong till slut erkänt att hans cykelkarriär byggde på en kraftfull kombination av dopning och bedrägeri, säger Tygart, skriver TT.

"Illojal ynkrygg"

Armstrong har tidigare kallat Usadas rapport för en häxjakt och anklagat Tygart och hans kolleger för att driva en vendetta mot honom.

– Om Armstrong menar allvar med sitt beslut att rätta till sina tidigare misstag bör han vittna under ed om hela vidden av sin dopning, säger Tygart, enligt nyhetsbyrån.

Australiske cyklisten Robbie McEwen säger till AP att han aldrig kommer att förlåta Armstrong och att han "fört alla bakom ljuset". Tennisstjärnan Novak Djokovic säger att Armstrong borde få lida för att ha ljugit i så många år, skriver AP.

Reaktionerna i sociala medier har inte heller låtit vänta på sig.

"Att Lance Armstrong medger att han var tvungen att slå upp vad ordet "fusk" betyder, säger allt du behöver veta om den mannen", skriver tv-mannen Piers Morgan på twitter.

"Skoningslös, lögnaktig, mobbare, helt utan principer, illojal ynkrygg", skriver den amerikanska skådespelerskan Mia Farrow på twitter.

"En vidrig människa"

"Efter att ha ljugit mig rakt upp i ansiktet i år, ber Armstrong om ursäkt i ett email. Han kan behålla den", skriver ESPN:s Rick Reilly, som bevakat Armstrong under karriären, på twitter.

"Lance Armstrong kallade precis sig själv Lance. Wow. Varför kollar jag på detta?", skriver golfaren Paul Azinger på twitter.

"Wow. Tittar på Lance Armstrong-intervjun. Bara WOW", skriver tennisstjärnan Serena Williams.

"Seriöst???? Del 2???? Wtf?? Skrämmande och briljant på en och samma gång hos Oprah", skriver förre tennisstjärnan Andy Roddick.

– Han har ingen moral och han är en vidrig människa. Det finns rena idrottare där ute som har blivit förintade av Lance Armstrong. Lance borde föras inför rätta, inte sitta i en Oprah Winfrey-soffa, säger Brittiska stjärncyklisten Nicole Cooke, som vann OS-guld 2008, till BBC.

"Har inte sett hela intervjun med Armstrong men det verkar som att han inte visar någon ånger. Jag känner för alla hans fans som han lurat under så lång tid", skriver tyske före detta fotbollsstjärnan Dietmar Hamann.

"Infekterat cykelsporten"

Även domen från svenskt håll är hård.

"Lance Armstrong. Han borde inte ens få cykla till affären", skriver före detta fotbollsspelaren Per "Texas" Johansson.

Svenske före detta cyklisten Glenn Magnusson, som tillhört samma stall, ger också sin syn på Lance Armstrongs systematiska doping.

– Det är befriande, så till vida att det är något som har hållt på en tid nu och infekterat cykelsporten riktigt ordentligt. Han har väl försökt undanhålla det här en längre tid ser vi nu och till sist var han tvingad att erkänna, säger Magnusson till Radiosporten.

De cyklade tillsammans i US Postal Service 1999 men Magnusson betonar att han själv inte sett några tecken på att Armstrong dopat sig.

– Nej, det gjorde jag inte. Där är väl självklart att det här sköttes på en liten skala, annars hade det läckt ut tidigare.