Dagens namn: Verner, Valter

Island föll i finalen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-24

Succélaget kunde inte skrälla än en gång

Islands Sigfus Sigurdsson deppar på golvet efter finalnederlaget mot Frankrike. Skrällgängets saga slutade med ett silver.

PEKING. Hela Island stod stilla.

Men nej, det blev ingen ny bragd.

– Vi är jättestolta ändå. Det här har vänt upp och ner på hela landet, säger Alexander Petersson efter förlusten i handbollsfinalen.

Frankrike fick fira OS-guldet samtidigt som Islands succé fick ett abrupt slut.

Lilleputtlandet Island överraskade i gruppspelet och besegrade både Ryssland och Tyskland, samt spelade oavgjort med regerande europamästarna Danmark.

Succén fortsatte sedan i bronsmatchen mot Polen – och i semifinalen mot Spanien, där Island svarade för en ny skräll.

Framgångarna skapade handbollshysteri i Island, med cirka 320 000 invånare.

I finalen mot Frankrike stod hela landet stilla. Alla islänningar – och då menar vi ALLA – följde den historiska matchen.

– Jag lovar dig att det inte finns en islänning som inte såg matchen. Intresset är helt galet. Det går knappt att beskriva. Du måste besöka Island för att förstå.

– Presidenten var här och såg alla matcher, bara en sån sak...

Men Island får vänta på sitt första guld i sommar-OS någonsin.

Handbollslandslaget – som överraskat stort – föll till slut tungt i finalen mot Frankrike, 23–28 (10–15), som bars fram av en stor och röststark hejaklack.

Island – som ju faktiskt var det land som i kvalet snuvade Sverige på en OS-biljett – hängde bra med fram till 4–4.

Men sedan hände något. Kantspelaren Gudjon Valur Sigurdsson missade tre avslut på raken, franske målvakten Thierry Omeyer storspelade och Frankrikes anfallsspel la in en högre växel.

Efter 17 spelade minuter hade fransmännen gjort fem raka mål och skaffat sig en 9–4-ledning.

Den differensen stod sig halvleken ut. I paus ledde Frankrike med 15–10 efter att stjärnan Nikola Karabatic svarat för fyra mål.

– Vi blev kanske för nervösa. Vi har inte varit i en så här stor final förr och föll för trycket, säger Alexander Petersson.

Island behövde en bra start på andra halvlek – men det blev precis tvärtom. Frankrike nätade fem gånger i rad och när Islands storstjärna Olafur Stefansson brände en straff vid underläge 12–19 kändes det som att luften gick ur islänningarna.

Sista tredjedelen av finalen blev en fransk uppvisning i fart och finess. Som mest ledde som mest med nio bollar.

Segersiffrorna skrevs till slut till 28–23.

Skarpskytten Karabatic, med sina åtta mål, och målvakten Thierry Omeyer, med sina grymma räddningar, blev Frankrikes segerorganisatörer.

– Vi spelade inte så bra som vi hade gjort tidigare. En hel värld tittade på och en OS-final var tydligen lite för stort för oss.

Men för Island är även silvret en bragd – det har ingen islänning lyckats med sedan Vilhjalmur Einarsson kom tvåa i tresteg i Melbourne 1956.

– I dag är vi besvikna, men när vi kommer hem till Island kommer vi att vara stolta. Det här glömmer vi aldrig. Det här är viktigt för hela landet.