Medaljfavoriten föll efter svensk protest

Mattsson missade medalj

LONDON/STOCKHOLM. Sofia Mattsson missar OS-medalj.

22-åringen slogs ut i kvartsfinalen mot Valeriia Zholobova – efter att en svensk protest gett ryskan en avgörande poäng.

– Det är en tvåa som lika gärna kunde vara en etta, säger en besviken Mattsson.

Sofia Mattsson var ett av våra största svenska medaljhopp inför OS. Och svenskan fick bästa tänkbara start i 55-kilosklassen.

Mattsson gick på knock direkt och vann den första matchen mot Byambatseren Sundev från Mongoliet.

I åttondelsfinalen mot Marwa Amri från Tunien blev det en ny enkel seger.

Men i kvartsfinalen mot ryskan Valeriia Zholobova tog det stopp. Svenskan vann den första perioden och hade matchen i sin hand. Men med 12 sekunder kvar av den andra perioden tog ryskan poäng och kvitterade.

Tufft att nå återkval

I den tredje perioden tog Mattsson ledningen. Men ryskan kom tillbaka och tog en tvåpoängare. Den svenska lagledningen protesterade mot domslutet, men fick avslag – vilket innebar att ryskan fick ytterligare en poäng. Mattsson kvitterade till 3-3, men eftersom Zholobova tagit en tvåapoängare och svenskan bara enpoängare gick segern till ryskan.

Mattsson om domslutet:

– Svårt. Det är en tvåa som lika gärna kunde vara en etta. Ibland får man det mot sig, ibland med sig. Om domarna anser att det var en tvåa så var det kanske. Jag var i situationen själv så jag inte se det utifrån.

Besviken?

– Ja, det är klart jag ville ha medalj.

Mattsson får inte chansen att återkvala eftersom Zholobova föll i semifinalen mot storfavoriten Saori Yoshida från Japan.

Jenny Fransson, i 72-kilosklassen, föll i åttondelsfinalen mot världsmästaren Stanka Hristova från Bulgarien. Svenskan fick dock chansen att återkvala men förlorade första matchen mot vitryskan Vasilisa Marzalyuk.