Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Cleveland Bay

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-05

Historia

Cleveland Bay är den allra äldsta erkända hästrasen i England. Rasen tros ha kommit till England med romarna och fördes in i landet ursprungligen i nordöstra England. Den har sedan fått sitt namn efter Clevelanddistriktet i nordöstra Yorkshire.

Efter sin ankomst till England användes de som packhästar under lång tid. Med sina starka korta ben kunde den klara av stora vikter; så mycket som 300 kilo järnmalm kunde den frakta från gruvorna i norra Yorkshire.

Kringresande köpmän, så kallade "chapmen", brukade använda sig av cleveland bayhästar. Detta gav rasen det mer informella namnet chapman horse. Cleveland bay har använts inom flera andra områden. Den kunde mycket lätt ta sig fram över kuperat landskap och den var känd för sin mångsidighet och användes bland annat också inom lantbruket och till och med vid jakt.

Under den senare delen av 1700-talet korsades rasen med fullblod för att producera vagnshästar. Dessa vagnshästar användes vid högtidliga tillfällen, uppvisningar och vid statsbesök. Under Charles Dickens tid var spann med cleveland bays mycket populära och de förekommer idag ofta på engelska julkort. Korsning mellan cleveland bay och lättare hästar, framförallt engelskt fullblod, har alltid gett högre hästar med sund benbyggnad, uthållighet och hårdhet. Sådana korsningar har därför ofta använts för att höja kvalitén i andra raser.

Korsningarna mellan cleveland bays och full- eller halvblod bredde dock ut sig så mycket att den gamla rasen hotades. Därför bildades år 1884 The Cleveland Bay Horse Society som upprättade en stambok som var obevekligt stängd för alla cleveland bays som hade den minsta inblandning av vare sig fullblod, halvblod eller kallblod i sig. Föreningen verkade också för att uppmuntra lantbrukare i och omkring Clevelandistriktet att endast föda upp renrasiga individer.

Men under 1950-talet hotades återigen rasens existens då traktorer hade trängt ut hästarna i lantbruket. Lantbrukarna sålde då sina ston eller betäckte dem med fullblodshingstar för att få fram jakthästar istället. Antalet stambokförda hästar sjönk dramatiskt och avelsföreningen beslöt då att överge sin gamla policy att avråda korsningsavel utan tillkännagav istället att produktionen av korsningar som rasens huvudfunktion.

Korsningar mellan cleveland bays och engelskt fullblod som förr användes för att producera den mycket populära vagnshästen Yorkshire coach horse, blir idag istället en engelsk hunter. Den engelska huntern är en mycket bra jakthäst och en duktig hoppare. Renrasiga cleveland bays föds nu åter igen upp på det kungliga stuteriet i Hampton Court utanför London.

Exteriör

Cleveland bay är en kraftig varmblodshäst med en mankhöjd på mellan 160 och 165 cm. Såsom namnet anger är den rödbrun (bay) eller brun till färgen och den har svarta ben utan hovskägg. Inga vita tecken får förekomma förutom stjärn. Rasen mognar något sent och är fullt utvuxna först vid sex till sju års ålder. De blir i gengäld mycket gamla och, om de inte tillåts bli alltför feta, har en hög dräktighetsprocent. Huvudet är ganska stort med an aning konvex nosprofil, stora öron, vänliga ögon och tydliga käkar. Halsen är proportionerlig och är riktigt musklad, manken är något markerad, ryggen är rak, korset är sluttande och svansen är väl ansatt.

Bröstkorgen har stort djup och bogarna är sluttande och muskulösa. Benen är ganska korta, torra, hårda och starka. Framknän och hasor är välformade och rejäla, skenbenen är långa och skenbensmåttet under knät är mellan 22 till 25 cm i omkrets, kotorna är normala eller något korta, hovarna slutligen breda och har blåaktigt hovhorn.

Användningsområden

Cleveland bay är en godlynt häst som är stark och uthållig. Den är till fullo en allroundhäst då den lämpar sig till allt från jordbruksarbete, lätt draghäst, tung draghäst, jakthäst till vanlig ridhäst. Cleveland baykorsningar (med engelskt fullblod) är utmärkta banhoppnings-, fälttävlans- och jakthästar.

Följ ämnen i artikeln