Det inbyggda "felet" med pokerproblem

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-14

Dan Glimne: Som Martin de Knijff formulerade det: ”Det finns kanske inga absoluta sanningar i poker”

Till dags dato har jag presenterat långt över 100 pokerproblem här: hämtade från turneringar och cashgames, från egna och andras erfarenheter, och några konstruerade för att illustrera en viss taktik – men samtliga i avsikt att få dig att tänka självständigt.

Det finns ett inbyggt ”fel” med pokerproblem, och som skiljer dem från till exempel schack- och bridgeproblem: att en och samma pokerhand kan spelas komplett olika från gång till gång och ändå vinna potten.

I schack, och i nästan lika hög grad bridge, finns en i det närmaste kirurgisk precision i spelföringen. Är det matt i tre drag i en given situation, så är det: vad din motspelare än gör kommer han eller hon inte undan förlusten.

I poker däremot kan din motspelare till exempel slinka undan genom att lägga sig och spara sina marker, eller höja tillbaka för att tvinga dig till ett svårt beslut, eller syna och plötsligt göra dig mera osäker. Det är som Martin de Knijff klokt formulerade det, medan vi stod och pratade under WSOP 2006: ”Det finns kanske inga absoluta sanningar i poker.”

Varje pokerproblem är alltså ryckt ur sitt större sammanhang. I ett skarpt läge tvingas du att inte minst väga in skeendet vid bordet under den senaste halvtimmen och de senaste givarna.

Har han nyss blivit utdragen och nu är på väg att tilta? Har hennes markerstapel vuxit sig så stor att hon nu börjar terrorisera er andra? Har en ny spelare precis flyttats in till ditt bord? Allt detta kan snabbt förskjuta hela dynamiken i spelet, och ska påverka ditt beslut.

Ett annat känt fenomen är att en spelare som precis vunnit en jättepott och staplar sina marker medan nästa giv börjar, ofta inte vill ”bli inblandad” genast igen och därför är mera villig att kasta sina kort.

Ett pokerproblem måste därför ses för vad det är: en utgångspunkt för att analysera och tänka självständigt. Nej, du ska definitivt inte varje gång agera som ”rätt svar” med citattecken och allt förespråkar, utan ibland tvärtom göra det oväntade. Den som envisas med att allt handlar om procentsatser, pott-odds och fasta regler bedrar sig själv.

Begrunda det kinesiska ordspråket: ”En vis man känner till allt, men en listig man känner alla.” Kanske finns i den insikten nyckeln till vinnande poker.

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4.

Följ ämnen i artikeln