Flera avstod BLM-protest i F1-premiären
Publicerad 2020-07-06
Lewis Hamilton tog ett knä inför gårdagens Formel 1-premiär.
Två av hans främsta konkurrenter – Charles Leclerc och Max Verstappen – gjorde det inte.
– Jag tycker att beteenden i vårt vardagliga liv betyder mer än formella gester som kan ses som kontroversiella, skriver Leclerc på sitt Twitterkonto.
Efter den avbrutna premiären i Australien drog så i helgen Formel 1-cirkusen igång igen på österrikiska Red Bull Ring.
Även om det var en efterlängtad premiär handlade mycket av förhandssnacket också om Black Lives Matter-rörelsen.
Strax innan starten samlades alla 20 förare på startlinjen iförda svarta tröjor med texten ”End Racism”. Med världsmästaren Lewis Hamilton i spetsen valde också flera förare att knäböja inför nationalsången – men inte alla.
”Betyder mer än formella gester”
Sex förare – Charles Leclerc, Max Verstappen, Daniil Kvyat, Carlos Sainz, Antonio Giovinazzi och Kimi Räikkönen – valde att inte knäböja.
– Jag tycker att beteenden i vårt vardagliga liv betyder mer än formella gester som kan ses som kontroversiella. Jag kommer inte att knäböja men det betyder inte alls att jag är mindre engagerad än andra i kampen mot rasism, skriver Ferraris Charles Leclerc på Twitter och får medhåll av Red Bulls Max Verstappen:
– Jag är väldigt engagerad i jämlikhet och kampen mot rasism. Men jag tycker att alla har rätt att uttrycka sig på ett sätt som passar just dem. Jag kommer inte ta ett knä idag, men jag respekterar och stödjer de personliga val som varje förare gör.
”Vill inte att någon känner sig tvungen”
Under loppets efterföljande presskonferens uttalade sig så Hamilton om aktionen och om de som valde att inte knäböja.
– Jag vet inte orsakerna till alla deras beslut. Jag känner till några av de åsikter som finns, men de är privata och jag vill inte dela dem ytterligare. Ingen borde tvingas att knäböja, säger han.
Världsmästaren berättade också om sin tacksamhet till de som valde att knäböja tillsammans med honom. Hamilton säger samtidigt att en knäböjning inte kommer förändra världen utan att rasism är ett globalt problem.
– Jag kommer att fortsätta detta arbete och jag vill försöka utbilda och uppmuntra andra människor att förändras. Jag vill inte att någon ska känna sig tvungen, utan snarare att man ska vilja engagera sig och vilja driva en förändring.