Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”Har hänt i Sverige & kan hända igen”

Publicerad 2016-10-14

Experten om misstaget som blev ostraffat: Inte kommit ut så mycket av diskussionerna

Therese Johaug har fastnat i ett dopningstest efter att enligt egen utsago av misstag fått i sig ett förbjudet preparat.

Hade samma misstag kunnat ske i Sverige?

– Det har redan skett, säger Bo Berglund, medicinskt ansvarig på Sveriges olympiska kommitté, och slår larm om organisatoriska problem inom svensk idrott.

Följ ämnen
Längdskidor

Norge är skakat efter att ikonen Therese Johaug testat positivt för dopning. Ett ödesdigert misstag av en enskild läkare, är norska skidförbundets egen förklaring till hur 28-åringen kunde få i sin den anabola steroiden clostebol under behandlingen av ett munsår.

”Det finns systemfel här”

Inte tillräckligt, säger Bo Berglund med ansvar för medicin- och dopningsfrågor hos Sveriges olympiska kommitté SOK.

– Nu har de två fall där det, av vad som hittills framkommit, varit doktorer som varit huvudanledningen till att det gått som det gått. I Sundby-fallet kunde de inte ens läsa regelboken över tillåtna doser och här av vad som framkommit av det andra fallet är det också misstag från läkaren. Då finns det systemfel i det här som gör att det kan uppkomma. Man måste tänka till och jag tror att norrmännen skulle må väldigt bra av en ordentlig genomlysning av sin idrottsmedicinska verksamhet kring hur de tar hand om utövare. Det är helt uppenbart och något som ligger vid sidan om den här dopningsdebatten, säger Berglund.

Skulle samma sak kunna hända i Sverige?

– De tar redan skett i Bäckström-fallet. Man måste vara medveten om att det inte bara är ett doktorsfel som ligger bakom utan organisatoriska saker. Utbildning, säkerhet och kvalitetstänk som man måste väga in när man bygger en säker organisation.

SOK lärde sig enligt Berglund sin läxa när Nicklas Bäckström fastnade i ett dopningtest inför OS-finalen i ishockey 2014. Ishockeystjärnan friades till sist från ansvar, då Internationella ishockeyförbundet ansåg att Bäckström följt läkarens ordination, men händelsen förändrade ändå hela sättet SOK arbetar på.

– Rutinerna och säkerhetsnivåerna är skärpta och organisationen är uppstramad på ett sätt som hälso- och sjukvårdslagen säger. Det är klara ansvarsförhållanden, det är delegering och det är skriftlig dokumentation på ett korrekt sätt. SOK har tänkt igenom alla steg i verksamheten, säger Berglund.

Är något som oroar

– I fallet med Bäckström gjorde vederbörande doktor ett misstag och det fick konsekvenser. Det föranledde SOK att gå till botten med det och inte bara konstatera att det var ett misstag utan också se över hela organisationen kring hur vi beter oss för att det inte ska upprepas. Man måste lära sig läxan när sådana här saker händer. Det önskar jag att norrmännen också ska göra och inte bara säga att det var en doktor som gjorde ett misstag och sen puttra vidare som man gjort hittills.

Läkaren Björn Waldebäck och Tre Kronors Nicklas Bäckström i Sotji 2014.

Kan det här hända i Sverige i dag?

– Man ska aldrig säga aldrig men inom den olympiska organisationen är det betydligt lägre sannolikhet att det skulle kunna hända. Men det jag pratar om är SOK. RF (Riksidrottsförbundet) har inte gjort motsvarande saker som SOK gjort och på de enskilda förbunden är det väldigt, väldigt olika. Där har de i de allra flesta förbund mycket oklara ansvarsförhållanden.

Är det något som oroar dig?

– Ja, det här har diskuterats men det har inte kommit så mycket ut av det. Det kan vara så enkla saker som vad som gäller om en svensk läkarlegitimation gäller utomlands eller inte när du är där med en trupp. Det är mycket oklara förhållanden.

Hur menar du?

– Om du är legitimerad läkare i Sverige och åker med till exempel handbolls- eller fotbollslandslaget utomlands på en turnering. Vilka rättigheter och skyldigheter har du då? Vem har ansvar på hemmaplan för vilka läkemedel du får använda? Man måste gå igenom det där. Titta vad man pysslar med.

Vad finns det för risker med det?

– Det kan begås misstag av olika slag. Kanske får man inte ta med alla läkemedel till ett visst land, där de inte är tillåtna av andra skäl än dopning. Men skidlandslaget tror jag har väldigt bra koll på det här. De jobbar på ett helt annat sätt än norrmännen har gjort. Uppenbarligen.

Andra organisationer inom svensk idrott då?

– Generellt gäller det här inom många förbund att man inte har rett ut ansvarsfrågan helt och hållet. Det är väldigt oklart vem som har ansvaret när till exempel en doktor hoppar in i ett förbund. Där önskar man att RF skulle ta tag i det.

 PLUS:  Idrottens mörka baksida