Jakten på diamanten
Publicerad 2015-05-15
Aregawi redo att utmana de bästa
Skador och sjukdomar störde fjolåret.
Men nu är Abeba Aregawi redo att återigen ställas mot världseliten när Diamond League drar igång.
Men hur är formen?
– Vad jag har hört från Etiopien så har träningen gått bra, säger förbundskapten Karin Torneklint.
Det är kanske märkligt att säga att en säsong som slutade med EM-silver och världens fjärde bästa tid är att beteckna som en missräkning. Men det kan man faktiskt med fog säga om Abeba Aregawis fjolår. Skadeproblem, främst i lårmuskeln, gjorde att hon inte fick ut max under andra halvan av säsongen och som ett resultat av det valde sedan Hammarby-löparen att ställa in inomhussäsongen för att fokusera på träningen.
Hur är formen?
Basen har som vanligt varit i Etiopien och få vet hur formstatusen är för Aregawi. Inte ens förbundskapten Karin Torneklint ville ta ut henne till VM i första omgången, trots att hon är regerande världsmästare.
Nu är hon spänd på vad landslagsstjärnan kan göra:
– Abeba har ju inte tävlat på länge och det är svårt att bedöma hur formen är, det ska bli spännande att se var hon befinner sig. Det är framför allt viktigt att se att hon inte har ont, säger Torneklint till TT.
Motståndet i årsdebuten blir allt annat än lätt. Sifan Hassan, som knep EM-guldet, är där precis som årets världsetta Anna Mischenko och 19-åriga etiopiska stjärnskottet Axumawit Embaye.
Medan Abeba Aregawi ska ha en chans att slåss om segern handlar det mer om att plocka skalper för galans andra svenskar, Erica Jarder och Kim Amb, som går in i längdhoppet respektive spjutkastningen mot klart mer meriterat motstånd.
Svenskar i Diamond League-hetluften
Svenskarna som debuterar i Doha i kväll:
Abeba Aregawi, 1500 meter: Aregawi vann Diamond League totalt både 2012 och 2013 men hade det tuffare i fjol med skador som störde hela säsongen. Ställs mot tuffast möjliga motstånd direkt i EM-mästarinnan Sifan Hassan och nya etiopiska stjärnskottet Dawit Seyaum.
Erica Jarder, längdhopp: Ändrade tekniken i vintras men fick det inte att fungera. Har sagt att hon vill tävla sig i form tidigt och en bra placering här kan ge biljetter till flera av sommarens galor. Klart sämsta personliga rekordet i fältet så behöver börja sin säsong lika bra som de två senaste åren.
Kim Amb, spjut: Öppnade fjolårets säsong med 84 meter i Shanghai – sen gick det bara utför. Fältet i debuten är av VM-finalklass, Amb måste visa att han hör hemma där, annars kan det bli tufft att få särskilt många fler Diamond League-chanser i år.
Andra svenskar som kan göra Diamond League-starter i år:
Michel Tornéus, längdhopp:
Har varit en stabil hoppare i Diamond League-sammanhang i många år nu. EM-titeln senast garanterar inbjudningar och i år bör Tornéus kunna hugga på pallplaceringar i princip i varje tävling. Även IEM-medaljören Andras Otterling kan få chansen om säsongsstarten lovar gott.
Charlotta Fougberg, 3000m hinder:
Slog igenom stort när hon krossade sitt svenska rekord vid Glasgows Diamond League i fjol. I år kastar hon sig in i elden direkt. Diamond League-debuterar redan i Rom 4 juni och kommer förhoppningsvis få matcha tufft i många bra lopp fram till VM.
Meraf Bahta, 1500/5000m:
EM-guld förra sommaren följdes upp av fotproblem i vintras men nu ska Bahta vara redo för en utomhussäsong. Har fler möjligheter än någon annan att delta på Diamond League då hon springer både 1500 och 5000 på världsklasstider. VM-distans är inte bestämd, men klart är att Bahta är i behov av flera taktiskt tuffa lopp för att kunna hota etiopiskor och kenyanskor i Peking.
Angelica Bengtsson, stavhopp:
Känslan fanns att intresset för den forna supertalangen Bengtsson kanske skulle vara på väg att svalna när resultatuvecklingen stagnerade. Men EM-medaljen och nya perset 4,70 gör att inbjudningar inte lär bli ett problem. I en hyperjämn världselit kan minsta utvecklingsteg gör Angelica till en hopperska som slåss om pallplatser på galacirkusen.
Daniel Ståhl/Axel Härstedt, diskus:
Ståhl öppnade förra säsongen med jättekast på över 66 meter. Gjorde sedan några habila Diamond League-insatser. Kommer få sina chanser i år också, men måste nog ta vara på dem om han ska bli ett permanent inslag i startlistorna. Kan få sällskap av Axel Härstedt som öppnat säsongen med fina 64,69, upprepar han det så finns chansen till Diamond League-start.
Khaddi Sagnia, längdhopp:
Potentialen är otvivelaktigt av Diamond League-kaliber. Vill dock själv hoppa igång säsongen på lite mindre tävlingar fram emot U23-EM. Först därefter blir det aktuellt med Diamond League.
Andreas Almgren, 800m:
Att få en chans på 800 meter i Diamond League är nästan lika tufft som att få en startplats på 100 meter. Konkurrensen är mördande och en skada gör att säsongen inte lär börja förrän i juli för Almgren vilket också lär göra det tufft att få chansen någon annanstans än på hemmaplan i Stockholm.
Irene Ekelund, 200m:
I samma läge som Andreas Almgren, förutom skadeproblematiken. Tuff konkurrens gör att Ekelund får hoppas på någon enstaka chans, förmodligen med svår banlottning. Behöver dock få fler lopp mot världseliten i jakt på erfarenhet inför VM.
Fem andra höjdpunkter att hålla koll på under årets Diamond League-säsong
Världsrekordjakten i höjdhopp:
På bara några år har manliga höjdhoppet gått från iskallt till stekhett. Anledningen stavas Bogdan Bondarenko och Mutaz Essa Barshim. De två spänstfenomenen från Ukraina respektive Qatar har pressat varandra upp och över 2.40 var och varannan gång de mötts senaste åren. Överlever Javier Sotomayors klassiska 2,45 en sommar till? Första duellen i Shanghai på söndag.
Kallurs konkurrenter:
Står stjärnorna rätt och smalbensgudarna vill Susanna Kallur väl så kanske vi får se henne möta världseliten senare i sommar. Och det är inte vilken världselit som helst. Damernas korta häck kan bli en av årets DL-höjdare med en revanschsugen Sally Pearson, fjolårets diamantvinnare Dawn Harper och årets stora stjärnskott Jasmin Stowers som redan sprungit 12,39. Alla tre möts redan i första tävlingen.
Kungen av Diamond League:
Att vara bäst sett över ett helt år är en stor bedrift. Att vara bäst varje år är otroligt mycket större. Det är ingen tvekan om att Renaud Lavillenie är kungen av Diamond League. Han har vunnit Diamant-trofén fem raka år, från starten 2010 till 2014. Och inget talar för att Frankrikes stavhoppsstjärna inte vinner i år igen. Totalt har han 23 Diamond League-segrar, det är åtta fler än Usain Bolt som har två grenar att tävla i.
Drottningen av Diamond League:
Trodde ni att Renaud Lavillenies 23 segrar var bäst i Diamond League-historien? Fel!
Den ligan toppar kulstötarfenomenet Valerie Adams, Nya Zeeland, på sina 24. Grenen är tyvärr ofta misshandlad av tv-producenter och tidsprogramsplanerare, kanske för att världsstjärnan Adams ofta punkterar tävlingarna redan i första stöten. Senast Adams förlorade en Diamond League-tävlinge? I augusti 2010!
Duellen vi lär få vänta på:
När katten är borta dansar råttorna på bordet… När Usain Bolt skador höll honom borta från fjolårssäsongen gick Justin Gatlin obesegrad hela året. Dessutom på tider bara snäppet bakom Bolts högstanivå. Frågan är väl bara när de ska våga mötas? Gatlin står på start redan i dag medan Bolt Diamond League-debuterar först i New York 13 juni.
"Jag kommer förmodligen inte att möta honom förrän VM", sa Gatlin i går.
Det gör det inte mindre spännande att se vem som spänner musklerna mest fram till dess.
Superguide
Diamond League – så funkar det!
Under 14 tävlingar ska den bästa idrottaren i 32 olika grenar utses. Varje gren förekommer sju gångar under året och vid varje tävling belönas ettan, tvåan och trean med åtta, fyra respektive två poäng (dubbla poäng vid säsongsavslutningen). Flest poäng när säsongen är slut vinner Diamond Race och belönas med 330 000 kronor, en diamantstatyett och en friplats till nästa VM.
Vid varje tävling är det. förutom startpengar till de största stjärnorna, prispengar från 82 000 kronor till segraren ner till 8200 kronor för åttondeplats i alla grenar.
Diamond League-guide:
Då avgörs de 14 tävlingarna:
I dag: Doha
17 maj: Shanghai
30 maj: Eugene
4 juni: Rom
7 juni: Birmingham
11 juni: Oslo
13 juni: New York
4 juli: Paris
9 juli: Lausanne
17 juli: Monaco
24-25 juli: London
30 juli: Stockholm
3 september: Zurich
11 september: Bryssel