Men Frankrike rasande efter att ha berövats på straffspark

Frankrike berövades på en straffspark.

I stället för kvittering kunde Holland, välförtjänt, utöka och vinna med 4–1.

Holland har nu krossat de båda VM-finalisterna och är klart för kvartsfinal.

Edwin van der Saar.

Dödens grupp har blivit till en rysare, precis som alla förutspått. Men medan Rumänien (två poäng), Italien och Frankrike (en poäng var) slåss om en plats i kvartsfinalen är Holland redan klart efter två storsegrar.

Holland målexploderade mot Italien och vann med 3–0 i premiären. I kväll dröjde det bara tio minuter innan det small.

”Spelar som i trans”

På en högerhörna skakade Dirk Kuyt av sig markeringen från Vincent Malouda och nickade in 1–0 bakom Grégory Coupet som stod fastnaglad på mållinjen.

Frankrike vaknade och skapade en del farliga chanser före paus. Men holländske målvakten Edwin van der Sar storspelade.

– van der Sar spelar som i trans, sa experten Magnus Hedman i TV4.

Fyra minuter in i andra halvlek kom den stor chansen. Thierry Henry fick ett drömläge strax framför målet, men skottet blockerades av André Ooijer.

Henry rasande

Vansinniga fransmän ropade efter straff, men domaren Herbert Fandel – han som dömde Danmark–Sverige i skandalmatchen på Parken – viftade avvärjande.

Efter att ha studerat reprisbilderna förstår man Henry och kompani. Bollen var på väg att gå in i mål, men stoppades av Ooijers hand. Kort senare kom Henry fri på nytt, men lyfte bollen högt över.

Snabb replik

I stället kunde Holland utöka till 2–0 efter ett drömanfall. Ruud van Nistelrooy snurrfintade fram bollen till Arjen Robben som satte högsta fart ner mot hörnflaggan, följt av ett hårt, flackt inlägg. Robin van Persie stormade mot mål och stötte in bollen på volley.

Frankrikes hopp tändes med knappt 20 minuter kvar när Henry skarvade in Willy Sagnols inlägg. Men spelet hann knappt blåsas igång igen innan Arjen Robben utökade till 3–1.

Robben såg ut att vara på väg bort från målchansen, men en kanon med vänsterdojan gick rakt upp i nättaket bakom en förvånad Coupet.

”Helt fantastiskt”

På stopptid utökade Wesley Sneijder till 4–1 med ett nytt drömmål. Han vände bort sin försvarare och skickade in bollen i nät via ribban.

– Det här är helt fantastiskt. Först slår vi Italien med tre mål och nu Frankrike med 4–1, sade Wesley Sneijder, som gjorde ett av målen.

Efter 7–1 på två matcher – mot VM-finalisterna Italien och Frankrike – har Holland seglat upp som en av favoriterna till guldet.